Jak zrzucić świąteczne sadełko? SE.pl radzi!

2014-01-02 3:00

Chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, które przybyły ci po świętach? To proste! Wystarczy przeczytać nasz tekst. Radzimy, w jaki sposób zrzucić do kwietnia 10 kilogramów.

Pragnę schudnąć - to noworoczne postanowienie wielu Polaków. Co zrobić, by go dotrzymać? - Dobre tempo chudnięcia to takie, w którym tracimy 0,5-1 kg tygodniowo - mówi Małgorzata Krukowska, dietetyk medyczny z www.mkrukowska.pl. Dietę najlepiej dobierz do stanu zdrowia i trybu życia. Warto więc zacząć od zrobienia badań, takich jak poziom cukru we krwi. Im więcej się ruszasz, tym więcej możesz jeść. Jeśli twój tryb życia jest raczej siedzący, dobra będzie dieta 1300 kalorii.

- Pierwszy posiłek zjedz w ciągu godziny od obudzenia, kolejne co 3 godziny - mówi ekspert. Największy powinien być obiad, ale należy go zjeść w pierwszej połowie dnia. Zmniejszysz kaloryczność posiłków, rezygnując z cukrów, zmniejszając ilość węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych. Jedz parę razy w tygodniu ryby, wybieraj chude mięso, spożywaj jak najwięcej warzyw i porcję owoców każdego dnia. Unikaj jedzenia przetworzonego, z konserwantami, robionego z oczyszczonej mąki. - Nie wierz w diety cud - radzi pani Małgorzata.

Zobacz: Kora nie wystąpi w Must be the music. Zastąpi ją Beata Kozidrak

- Takie diety jak kopenhaska na pewno wywołają efekt jo-jo, a białkowa jest szkodliwa dla organizmu. Nie sięgaj po środki, które rzekomo wspomagają odchudzanie. Ich stosowanie może skończyć się tragicznie. Nie zaszkodzą za to herbata zielona czy mięta - mówi dietetyk i dodaje, że odchudzanie nie musi być katorgą. Gdy już raz zmienisz nawyki i wytrwasz w nich miesiąc, przestaniesz tęsknić za objadaniem się niezdrowymi rzeczami. A efekty w postaci szczuplejszej sylwetki tylko ci w tym pomogą.

Dieta 1300 kalorii, przykładowy jadłospis:

Śniadanie (320 kcal):
Owsianka. Pół szklanki chudego mleka, 4 łyżki płatków owsianych, po łyżce otrąb żytnich i słonecznika (10 g), pół jabłka, pół łyżeczki cynamonu. Kubek zielonej herbaty.

II śniadanie (230 kcal):
Kromka pieczywa razowego żytniego (40 g) z łyżeczką oleju lnianego, jajko na miękko ze szczypiorkiem, kawałek ogórka i papryki. Kubek kawy zbożowej.

Obiad (400 kcal):
120 g filetu z piersi kurczaka gotowanego na parze z przyprawami, kasza gryczana (3-4 łyżki) z duszonymi cukinią, cebulą, papryką i pomidorami (ok. 250 g). Kubek herbaty owocowej.

Podwieczorek (150 kcal):
Jogurt naturalny 1,5-2 proc. tłuszczu (150 g), kiwi.

Kolacja (200 kcal):
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą: liście sałaty i szpinaku, pomidor, kawałek żółtej papryki, kilka oliwek, 60 g gotowanej piersi kurczaka, 2 plasterki mozzarelli, łyżeczka oleju rzepakowego, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, bazylia. Kubek herbaty owocowej.

Między posiłkami 5 szklanek wody mineralnej.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki