Jakich witamin nam brakuje

i

Autor: Shutterstock

Sekrety zdrowia i urody. Jakich witamin nam brakuje? Nie daj się przesileniu wiosennemu!

2016-02-24 3:00

Wiosną nasz organizm funkcjonuje inaczej niż zimą. Musimy więc rozsądnie przejść przez trudny dla naszego samopoczucia okres przesilenia wiosennego. Jak to zrobić?

Choć słońce zaczyna pojawiać się częściej, dzień jest dłuższy, rośnie słupek rtęci, a przyroda budzi się dożycia, my jesteśmy bardziej ospali i mniej odporni. Zmagamy się z niedoborem witamin, spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu zwykle przysporzyło nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze wzmaga naszą ociężałość i pogarsza nastrój.

Zmień dietę na wiosenną

Zima nie sprzyja jedzeniu "na zimno". A to sprawia, że jemy mniej produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry i maślanki. To sprawia, że brakuje nam witaminy A, dlatego możemy zaobserwować u siebie matowe włosy i łamliwe paznokcie. Warto zadbać o uzupełnienie poziomu witaminy?A w naszym organizmie, bo jej długotrwałe niedobory mogą się przyczynić do częstego występowania kataru i chorób górnych dróg oddechowych.

Zimowa dieta jest też niestety uboga w żółte, zielone i czerwone warzywa oraz owoce. Nasz organizm nie ma więc "zapasów" beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Równie często zdarzają się w sezonie wiosennym niedobory witaminy C, co wiąże się z tym, że rzadko jemy warzywa i owoce na surowo. Brak zielonych warzyw w diecie oznacza także niedobór kwasu foliowego. Możemy to odczuć jako apatię, zmęczenie, a nawet rozdrażnienie.

Życiodajne słońce

Wczesną wiosną wciąż jemy jeszcze ubiegłoroczne warzywa i owoce, które uboższe są już w wartości odżywcze, ponieważ długi okres ich przechowywania i warunki, w jakich to przechowywanie przebiegało, mają znaczący wpływ na spadek zawartości m.in. cennych witamin i minerałów. Podczas przechowywania warzywa i owoce są narażone na największe straty witaminy C. A ich obróbka termiczna dodatkowo zmniejsza jej zawartość. Dlatego warzywa warto gotować krótko, najlepiej na parze, a ziemniaki w mundurkach wrzucać do wrzątku.

Warto pamiętać także o mrożonkach, gdyż zachowują one większość niezbędnych dla nas witamin.

Niedobór światła słonecznego pogarsza nasze samopoczucie, bo brakuje nam serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Odpowiada ona za nasz dobry nastrój. Skutkiem braku słońca i poważnym zagrożeniem dla organizmu jest niedobór witaminy D3. Jesienią i zimą trzeba ją organizmowi dostarczyć za pomocą preparatów aptecznych, a o tym zwykle zapominamy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki