Jajka

i

Autor: ARCHIWUM

Jedz jajka! Wspomagają odchudzanie i zdrowie

2017-04-03 11:00

Jeśli chcesz schudnąć koniecznie włącz jajka do swojej diety! One nie tylko przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej i zahamują twój apetyt, ale przede wszystkim dostarczą ci wielu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kiedyś dietetycy ostrzegali przed nadmiernym spożywaniem jajek. Dlaczego? Twierdzili, że to one w dużej mierze odpowiadają za zawały, reakcje alergiczne i wysoki poziom cholesterolu. Obecne badania dowodzą, że prawda jest nieco inna, oczywiście pod warunkiem, że spożywamy jajka z zaufanego źródła. Jeśli nie masz wrodzonych problemów z nadprodukcją cholesterolu, nie musisz ograniczać jajek do minimum. Jajka to źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, takich jak: białko, kwasy omega-3 czy DHA, witaminy A, D, E i K, minerały (żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen, potas, sód, siarka), lizozym, luteina, lecytyna. Te składniki odpowiadają m. in. za naszą odporność, układ nerwowy, wzrok, kondycję serca. Dietetycy zalecają także, aby osoby chcące schudnąć jadły jajka na śniadanie. Dlaczego? hamują apetyt i przyspieszają spalanie tłuszczu.

Zobacz: Co jeść na kolację, aby mieć płaski brzuch?

Przeczytaj też: Te produkty skutecznie oczyszczą twój organizm z toksyn

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki