Ojciec Święty Jan Paweł II uwielbiał kremówki i karpia! ZOBACZ PRZEPIS!

2014-04-10 4:00

Jan Paweł II uwielbiał słodycze. Wszyscy znamy ulubione ciastko Ojca Świętego - wadowicką kremówkę. Co jeszcze pojawiało się na papieskim stole?

Jan Paweł II nie był smakoszem ani człowiekiem łakomym czy wybrednym. Lubił proste polskie i włoskie potrawy, które przyrządzała mu siostra Germana. Najważniejszym posiłkiem papieża z Wadowic było typowo polskie śniadanie - jajecznica na boczku, ser żółty, szynka, konfitury i ciepłe bułeczki, którymi się zajadał. Obiad często spożywał w towarzystwie gości. Były to raczej potrawy kuchni włoskiej, np. spaghetti, zupa minestrone. Na stole pojawiały się też dania polskie - pierogi, flaczki, pieczone mięsa i oczywiście ulubione przez papieża ryby (zwłaszcza karp). Jan Paweł II lubił też ziemniaki lub kaszę gryczaną z zsiadłym mlekiem. Do posiłku podawano białe wino z papieskich piwnic, które Ojciec Święty rozcieńczał wodą. Na deser obowiązkowo owoce i sernik lub szarlotka oraz herbata earl grey. Wieczorem papież jadł lekką, często wegetariańską kolację. Wykwintniej jadał jedynie w czasie podróży zagranicznych, gdzie podejmowano go wyszukanymi potrawami.

Kremówki papieskie

30 dag mąki krupczatki, 25 dag masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 5 jajek, 6 łyżek cukru, 1 litr mleka, cukier waniliowy, cukier puder

Mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, piec w osobnych foremkach przez 30 min w temperaturze 170 st. C.

Zobacz też: Beata Kempa: Kiedy myślę Jan Paweł II, to...

Przygotować masę budyniową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać przez sitko. 3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać mąkę, ponownie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli, cały czas mieszając, żółtka z mąką, cukrem i mlekiem. Podgotować, następnie zdjąć z ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka. Dodać do ugotowanego budyniu. Białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut. Jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć. Kremówki oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kwadraty.

Karp po żydowsku

1 karp ok. 1,5 kg, 4 duże cebule, 1 obrana marchewka, 5 dag sparzonych i obranych migdałów, 5 dag rodzynek, 1 łyżeczka żelatyny, cukier, sól, pieprz.

Oczyścić i wypatroszyć karpia, odciąć głowę i ogon, włożyć do garnka razem z marchewką i 2 cebulami pokrojonymi na ćwiartki. Wlać litr wody, gotować 1,5 godz. na małym ogniu. Przygotowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Do rondla włożyć pozostałe obrane i posiekane cebule, zalać je połową wywaru i gotować, aż będą miękkie. Oczyszczoną rybę pokroić na dzwonka, włożyć do drugiego rondla, zalać resztą wywaru i gotować 20 min na małym ogniu. Po tym czasie ryba powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjąć ją z wywaru i ułożyć na półmisku. Wywar, w którym się gotowała, połączyć z wywarem cebulowym. Zmiksować, dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, rodzynki oraz pokrojone migdały. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalać ryby na półmisku, wstawić do lodówki, aby galareta zastygła.

Kiedy myślę Jan Paweł II

Krzysztof Ziemiec (47 l.), dziennikarz:

Wielki człowiek, wielki Polak, wielki kapłan. Dla nas, Polaków, jego świętość była oczywista. Uroczystość, która jest przed nami, jest taką kropką nad i. Święty, bo był niezwykle oddany Bogu, bezwarunkowo, z wieloma wyrzeczeniami. Podążał za Chrystusem każdego dnia. Człowiek bardzo dobry, miłosierny, serdeczny i otwarty. Wiarygodny i autentyczny zarówno dla mieszkańca Afryki, Ameryki, jak i Europy. Potrafił wyprzedzać czasy, w których żył. Słowa zawarte w homiliach są aktualne i dzisiaj.

Polub se.pl na Facebooku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki