Nabiał - dlaczego warto pić mleko, jeść sery i jajka

2011-08-17 13:00

Nabiał to ogólna nazwa dla produktów spożywczych, których wspólną cechą jest mleczne pochodzenie. W skład tych produktów wchodzi oczywiście mleko, a także jego przetwory, czyli m.in.: sery, twarogi, kefiry, śmietany, serki homogenizowane, jogurty. Do nabiału zaliczane są także jajka. Dlaczego warto je jeść?

Wszystkie produkty pochodzenia mlecznego zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy, takie, jak A, B2, D i witamina B12, przez co odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

Jedz nabiał, gdy jesteś na diecie

Nabiał zajmuje istotne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Oznacza to, że produkty te są niezbędnym elementem każdej diety. Produkty pochodzenia mlecznego są niezwykle istotnym składnikiem prawidłowej diety dzieci. Zawarty w nich wapń zbawiennie wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale jest także niezwykle istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety nastolatków, kobiet i osób starszych.

Warto jeść nabiał o niskiej zawartości tłuszczu

Trzeba pamiętać, że bez względu na wiek każdy potrzebuje wapnia, by wzmocnić swoje kości. Ale w dużych ilościach jest on potrzebny młodzieży i dorosłym powyżej 50. roku życia. Jednak należy zwrócić uwagę, by wybierać mleko i produkty mleczne o ograniczonej zawartości tłuszczów, by w ten sposób uniknąć nadmiaru nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty mleczne dostarczają zbawiennych dla naszego organizmu kwasów omega-3.

Z zakupem nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu nie powinno być problemu. W sklepach możemy znaleźć mleko i jego przetwory o różnej zawartości tłuszczu. Mleko, śmietana i twarogi o obniżonej zawartości tłuszczu pozwalają na spożywanie nabiału nawet przez osoby borykające się z nadwagą, dla których odchudzanie jest wartością pierwszorzędną, lub osoby przestrzegające diety ze względu na chorobę.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki