Wszystkie produkty pochodzenia mlecznego zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy, takie, jak A, B2, D i witamina B12, przez co odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.
Jedz nabiał, gdy jesteś na diecie
Nabiał zajmuje istotne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Oznacza to, że produkty te są niezbędnym elementem każdej diety. Produkty pochodzenia mlecznego są niezwykle istotnym składnikiem prawidłowej diety dzieci. Zawarty w nich wapń zbawiennie wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale jest także niezwykle istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety nastolatków, kobiet i osób starszych.
Warto jeść nabiał o niskiej zawartości tłuszczu
Trzeba pamiętać, że bez względu na wiek każdy potrzebuje wapnia, by wzmocnić swoje kości. Ale w dużych ilościach jest on potrzebny młodzieży i dorosłym powyżej 50. roku życia. Jednak należy zwrócić uwagę, by wybierać mleko i produkty mleczne o ograniczonej zawartości tłuszczów, by w ten sposób uniknąć nadmiaru nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty mleczne dostarczają zbawiennych dla naszego organizmu kwasów omega-3.
Z zakupem nabiału o obniżonej zawartości tłuszczu nie powinno być problemu. W sklepach możemy znaleźć mleko i jego przetwory o różnej zawartości tłuszczu. Mleko, śmietana i twarogi o obniżonej zawartości tłuszczu pozwalają na spożywanie nabiału nawet przez osoby borykające się z nadwagą, dla których odchudzanie jest wartością pierwszorzędną, lub osoby przestrzegające diety ze względu na chorobę.