Klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. My proponujemy Ci pączki dietetyczne, które upieczesz w piekarniku. Zamiast kalorycznej marmolady zawierają bogaty w białko budyń. Jedna sztuka ma tylko 100 kalorii.
Przepis na niskokaloryczne pączki
Składniki:
- szklanka mąki przennej pełnoziarnistej 130 g,
- szklanka mąki tortowej 120 g,
- 25 g drożdży,
- duże jajko,
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- łyżeczka cukru
- 50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5% tłuszczu posłodzonego stewią,
- stewia do smaku,
- aromat śmietankowy.
Przygotowanie:
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego stewię oraz mleko 0,5% łuszczu. Następnie pogrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Potem dodaj jajko i całość zmiksuj na piankę. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto aż przestanie kleić się do rąk.
Wlej aromat (np. śmietankowy) oraz stewię (możesz też użyć stewii w proszku). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Pokryj stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozciągnij je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu, sklej końce i uformuj kształt pączka. Tak przygotowane kulki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut.
Zobacz też: Tłusty czwartek. Ile kalorii ma jeden pączek?
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail