Niskokaloryczne pączki. Przepis na pączki, które nie tuczą

2015-02-10 15:36

Tłusty czwartek coraz bliżej. Wypadałoby zjeść chociaż jednego pączka, ale Ty martwisz się o talię. W końcu wiosna coraz bliżej. Mamy dla Ciebie alternatywne rozwiązanie - niskokaloryczne pączki. Poniżej znajdziesz przepis na pączki, które nie tuczą.

Klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. My proponujemy Ci pączki dietetyczne, które upieczesz w piekarniku. Zamiast kalorycznej marmolady zawierają bogaty w białko budyń. Jedna sztuka ma tylko 100 kalorii.

Przepis na niskokaloryczne pączki

Składniki:

  • szklanka mąki przennej pełnoziarnistej 130 g,
  • szklanka mąki tortowej 120 g,
  • 25 g drożdży,
  • duże jajko,
  • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • łyżeczka cukru
  • 50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5% tłuszczu posłodzonego stewią,
  • stewia do smaku,
  • aromat śmietankowy.

Przygotowanie:

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego stewię oraz mleko 0,5% łuszczu. Następnie pogrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Potem dodaj jajko i całość zmiksuj na piankę. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto aż przestanie kleić się do rąk.

Wlej aromat (np. śmietankowy) oraz stewię (możesz też użyć stewii w proszku). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Pokryj stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozciągnij je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu, sklej końce i uformuj kształt pączka. Tak przygotowane kulki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut.

Zobacz też: Tłusty czwartek. Ile kalorii ma jeden pączek?

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki