Nawet jeśli na polu mamy zagony z warzywami, które wykorzystywać będziemy aż do przyszłego roku, warto tuż przy domu założyć niewielki warzywnik. Najzdrowsze są potrawy gotowane z warzyw, które nie były długo przechowywane, a uprawiano je na nawozach naturalnych.
Własny warzywnik pozwoli wypróbować naturalne metody uprawy i sami też zadecydujemy, co posadzimy, a potem dostarczymy naszym organizmom. Warto siać i sadzić podstawowe tradycyjnie uprawiane warzywa, takie jak cebula, marchew, pietruszka, por i seler, buraki, kapusty, sałata i dynia, ale oferta firm nasiennych jest coraz szersza i możemy na grządkach mieć interesujące nowe odmiany czy gatunki. Dzięki temu urozmaicimy nasz jadłospis o nowe potrawy.
Jak postępować przy zakładaniu warzywnika? Nasi przodkowie obserwowali uprawiane rośliny i wyciągali wnioski, które pozwalały osiągać wyższy plon. Warto wracać do ich doświadczeń i wypróbować je właśnie w ogródkach przydomowych.
Dynia Pomarańczowe owoce dyni to symbol słonecznej bujnej jesieni. Interesujące są też inne odmiany, na przykład dynia makaronowa, bezłupinowa, dynia o zwiększonej zawartości karotenu. Kwiaty dyni - panierowane lub nadziewane - są ostatnio rarytasem w restauracjach. |
Jarmuż Nie ma chyba rośliny ozdobnej o równie pięknych liściach. Posadzony na rabacie wśród roślin kwitnących, wspaniale uzupełnia kompozycję. Nadaje się doskonale na surówki lub do gotowania jak szpinak. |
Zmianowanie roślin
Ze względu na potrzeby pokarmowe rośliny uprawne można podzielić na trzy grupy: o dużych, średnich i małych wymaganiach. Pierwsza to pomidor, seler, por, sałata, ogórek i inne dyniowate oraz kapustne. Do drugiej grupy zalicza się cebulę oraz warzywa korzeniowe, np. marchew, buraki, rzodkiew i rzodkiewkę, cykorię, roszponkę, rośliny przyprawowe. W trzeciej znajdują się rośliny motylkowe, które włączają w obieg azot z powietrza i fosfor pozostający w glebie, a niedostępny innym roślinom. Wykorzystując tę wiedzę, uprawia się na zagonie rośliny z grupy pierwszej, w następnym roku z drugiej, a w kolejnym – z trzeciej. W ten sposób rośliny z jednej grupy pojawiają się na tym samym miejscu co trzy lata, a zasoby gleby są najlepiej spożytkowane.
Uprawa współrzędna
Rośliny wydzielają substancje, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na inne. Znając ich wzajemne oddziaływanie, można rozmieszczać je odpowiednio na zagonach: - marchew i cebula chronią się wzajemnie przed szkodnikami (połyśnica marchwianka i śmietka cebulanka); - buraki doskonale rosną w sąsiedztwie cebuli, fasoli karłowej, porów, kapusty i dobrze oddziałują na te warzywa; - cebula, szczypiorek i czosnek są złymi sąsiadami dla grochu i fasoli, a dobrymi dla pomidorów i truskawek; - dla kapusty dobrym sąsiedztwem są buraki, sałata, selery; - dynia nie powinna rosnąć w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków, natomiast warto sadzić ją razem z kukurydzą i fasolą.
Kalafior purpurowy - to warzywo o purpurowych zwartych różyczkach kwiatostanu to nowa odmiana kalafiora. Efektownie wygląda, a smakuje nieco inaczej niż znany powszechnie kalafior biały. |
Okazała kalarepa jest ozdobą ogrodu. Na rynku dostępna jest niezwykła odmiana o fioletowych pędach - kalarepa niebieska masłowa. Jest smaczna, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania. |
Pożyteczny a efektowny
Ogród warzywny będzie wyglądać atrakcyjnie, jeśli oprócz roślin uprawnych posadzimy w nim także rośliny kwitnące. Do tradycji ogrodów wiejskich należy tworzenie ogródków, w których obok siebie rosną warzywa i rośliny ozdobne niewymagające szczególnej pielęgnacji. Pięknie kwitną cynie, slazówka, godecja, astry, smagliczka. Ale są znane powszechnie, a nie zawsze doceniane rośliny, które powinny zawsze rosnąć wśród warzyw, bo pomagają w walce ze szkodnikami. Są to nagietki, aksamitki i kosmos wyniszczające nicienie, łoboda czerwona odstraszająca krety, mięta, której nie tolerują myszy i mrówki, nasturcja wabiąca mszyce tak skutecznie, że inne rośliny są od nich wolne.
Więcej na wymarzonyogrod.pl