Potrawy, które zmiejszą ryzyko zachorowania na raka! Zobacz, co musisz jeść!

2014-08-05 21:30

Naukowcy alarmują. Już teraz rak co roku atakuje 14 milionów osób. Co gorsza, w przeciągu następnych 20 lat, ta liczba wzrośnie o dodatkowe 10 milionów chorujących. Co zatem zrobić? Jak wiadomo najlepszym sposobem na uniknięcie choroby jest profilaktyka. Warto ją zacząć od zmian w naszej diecie. Jakie potrawy powinniśmy zatem jeść?

Zielone warzywa chronią przed związkami rakotwórczymi

Na pewno powinny być to potrawy bogate w zielone warzywa. Warzywa te zawierają chlorofil, zielony barwnik, który chroni przed związkami rakotwórczymi. Jego cudowne działanie polega na tym, że wiąże się on ze szkodliwymi substancjami w naszym organizmie i ułatwia pozbycie się ich z organizmu. Warto zatem wzbogacić swoją dietę o takie dania jak: krem z brokuł, czy brukselki, sałatkę z fasolki szparagowej, czy chłodnik z zielonych warzyw.

Zobacz też: Postaw na ekologię i zdrową żywność! Carrefour rozpoczął kampanię "Z miłości do zdrowia"

Jeśli chodzi o dania mięsne, to warto stosować do mięsa wszelkiego rodzaju marynaty. Die­te­ty­cy już od dawna za­le­ca­ją ma­ry­nowanie mięsa przed przy­rzą­dze­niem. Prze­ciw­u­tle­nia­cze za­war­te w marynatach tworzą na mię­sie war­stwę ochron­ną, która chroni mięso przed dużą częścią rakotwórczych substancji podczas procesu grillowania, bądź smażenia. Dlatego najlepszymi daniami mięsnymi, które mogą zapobiec zachorowaniu na raka, są wszelkiego rodzaju steki, kotlety oraz pieczenie, do których marynowania użyjemy wina, octu, piwa, bazylii, oregano, czy też mięty.

Jedź desery z orzechami...

Przechodząc do tematyki deserów. Warto dodawać do nich orzechy brazylijskie. Są one bowiem niezastąpionym źródłem selenu, który zmniej­sza ry­zy­ko no­wo­two­ru, a ponadto ko­rzyst­nie wpły­wa na płod­ność, funk­cjo­no­wa­nie wątroby, serca, tar­czy­cy. Dodatkowo selen opóźnia proces starzenia się. Polecamy więc zatem wszelkie ciasta oraz ciasteczka z orzechami brazylijskimi w roli głównej.

Jeśli chodzi o napoje, to warto to wszystko popijać niczym innym jak wodą mineralną. Pra­wi­dło­we na­wod­nie­nie or­ga­ni­zmu pomoże w za­po­bie­c cho­ro­bom serca, po­pra­wi me­ta­bo­lizm, usuwie tok­sy­ny, czy też ochro­ni przed no­wo­two­ra­mi jelit i pę­che­rza.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki