Wszystko, co jesz, wpływa ja stan twojej skóry. Jeśli cierpisz na jej przesuszenia, chorujesz na łuszczycę lub atopowe zapalenie skóry, to zwróć uwagę na spożywane produkty. Dieta ma ogromne znaczenie, dlatego wyeliminuj z niej: warzywa psiankowate (czyli np. ziemniaki, pomidory, papryki, bakłażany. Warzywa te zawierają m.in. solaninę, szkodliwy alkaloid, który może przyczyniać się do powstawania problemów skórnych. - Jeżeli przychylimy się do hipotezy, która mówi o „przeciekaniu” jelita czczego, to możliwe jest „podtruwanie” organizmu różnymi toksynami, m.in. alkaloidami z warzyw psiankowatych. Skoro wiemy, że w warzywach tych występują szkodliwe substancje, najlepiej wykluczyć je ze swojego menu. Szczególnie jest to wskazane u osób chorujących na łuszczycę, łuszczycowe zapalenie stawów i choroby zwyrodnieniowe stawów –powiedziała Magdalena Kurzyp, dietetyk i farmaceuta. Z diety należy też wyeliminować słodycze oraz czerwone mięso: wieprzowinę, wołowinę i jagnięcinę. - Wszystkie te mięsa są tłuste, zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają wielu chorobom, np. hipercholesterolemii, cukrzycy, zawałom. Wpływają one także na wysuszenie skóry, a więc pośrednio sprzyjają nawrotom łuszczycy – powiedziała Magdalena Kurzyp.
Zobacz: Te produkty spożywcze nie mają dobrego wpływu na twoje włosy! Lepiej ich unikaj
Przeczytaj też: ODCHUDZAJĄCY napój cytrynowo-chilli. Jak go przygotować?