Nawet najpiękniejszy ogród pełen kwiatów i ozdobnych krzewów w pewnym momencie przestaje cieszyć. Zaczynamy tęsknić za czymś praktycznym, na przykład własnymi warzywami i owocami, za doprawianiem potraw przyprawami przyniesionymi przed chwilą z ogrodu, za grillowaniem warzyw wprost z grządki.
Jednak często zniechęca nas wizja warzywników minionej epoki: nudnych grządek z ziemniakami i rzędami buraków, marchewki czy cebuli. Odstrasza też perspektywa ciężkiej pracy wiosną i żmudnych zabiegów pielęgnacyjnych przez cały sezon. Do tego dochodzi niepokój, jak na niewielkiej działce przy domu znaleźć odpowiednio ustronne, ale dobrze nasłonecznione miejsce.
Smaczne i piękne
Spójrzmy na warzywa z nowej perspektywy, przyjrzyjmy się pojedynczym roślinom. Dostrzeżemy wtedy ich urodę, bo przecież często nie ustępują roślinom ozdobnym. Kwitnące i owocujące dynie, kabaczki, patisony, cukinie, ogórki, barwne owoce pomidorów, papryk, piękne liście kapusty i kalarepy, botwiny, jarmużu czy rabarbaru w różnych odcieniach zieleni, czerwieni i fioletu, wijące się pędy, barwne kwiaty i strąki fasoli i groszku, pędy szczypiorku i nać pietruszki. Do tego zioła i rośliny przyprawowe o dekoracyjnych liściach i niebrzydkich kwiatach.
Czytaj więcej na: