Jajka

i

Autor: East News

Zanim wystawisz jajka na świąteczny stół, przeczytaj czy są zdrowe i jak długo są dobre do spożycia!

2015-04-03 12:00

Jajka są nieodłącznym symbolem i posiłkiem podczas świąt wielkanocnych. Jednak nie tylko w tym wyjątkowym czasie goszczą na naszych stołach. Jemy je codziennie. Są typowym produktem do śniadań, sałatek i ciast. Można je przyrządzić na mnóstwo sposobów - na miękko, na twardo, w formie jajka sadzonego i jajecznicy. Często też korzystamy z surowych jaj - podczas pieczenia ciast, bądź robienia pysznych naleśników. Uwielbiamy je w każdej formie. Ale czy są zdrowe i czy wiemy, jak się z nimi obchodzić?

Jajka są pełnowartościowym źródłem białka. Mają ogrom składników mineralnych oraz witamin, między innymi: witaminę B12, A, E, D, K, kwas foliowy, cynk, żelazo oraz siarkę. Oznacza to, że są bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości białka często stanowią składnik diet odchudzających. Ale czy aby wszystkie jaja są zdrowe? Kupując jajka, powinniście zwracać uwagę na kilka ważnych kwestii. Na każdym opakowaniu widnieje kod, który mówi nam, jaki był sposób hodowli jajek (0-3), z jakiego państwa pochodzą (Polska = PL), następnie widnieje kod województwa, powiatu i numer farmy. Bardzo ważną kwestią jest klasa jakości, gdzie „A-Extra” jest najlepszą klasą. Oznacza, że jaja nie są starsze niż kilka dni, następnie mamy klasę A oraz sukcesywnie gorsze: klasa „B” i „C”. Dwie ostatnie nie są polecane do konsumpcji. Zwracajmy też uwagę, aby skorupki były czyste.

Jajo starzeje się już od momentu zniesienia go przez kurę. Nie poleca się więc trzymać jaj dłużej niż 28 dni. Należy przechowywać je w lodówce. Tak przetrzymywane po tym okresie nie zepsują się, ale z czasem będą tracić swoje wartości odżywcze. Gdy nie masz pewności, czy Twoje jaja są świeże, wrzuć jedno do zimnej wody. Gdy opadnie znaczy, że możesz przygotowywać pyszne jedzenie, gdy jednak wypłynie, nie nadaje się do spożycia.

Zobacz też: Żywność, która ma pozytywny wpływ na zdrowie

Przeczytaj też: Jak rozróżnić jaja świeże od nieświeżych? PORADNIK

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki