Jesienią warto sięgać po dynie. Na szczęście ostatnio stały się bardzo popularne, więc w sklepach można znaleźć ich różne rodzaje. Przepisów na potrawy z dynie też nie brakuje. I dobrze, bo dynie są bardzo wartościowe - wzmacniają odporność, odkwaszają organizm, pomagają w leczeniu nadciśnienia. Maja mało kalorii (29 na 100 g), więc są idealne na diecie. Co istotne, naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że dynia chroni przed rakiem! Zawiera bowiem beta-karoten, który zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu! Właśnie dlatego warto jeść dynię jak najczęściej. Doskonała jest w zupie, którą można przygotować w prosty sposób. Do zrobienia zupy-kremu z dyni potrzebujesz jedynie dużej dyni, kopru włoskiego i jabłka. Wszystkie składniki najpierw upiecz w piekarniku, a potem zblenduj. Zupę zrób na bulionie warzywnym. Dopraw według własnego uznania.
Zobacz: Polacy tyją przez Kuchenne rewolucje i Masterchefa?! Szokujące ustalenia
Przeczytaj też: Anna Lewandowska radzi: Posiłki powinny być nie tylko paliwem dla organizmu, lecz także lekiem