Robert Sowa: Na wigilijny stół najlepsze są marynowane śledzie w czosnku z rydzami i gruszką

2010-12-23 3:40

Na wigilijnym stole Roberta Sowy (44 l.) nie zabraknie śledzi. Utytułowany szef kuchni najbardziej lubi marynować je w czosnku z rydzami i gruszką.

Składniki dla 4 osób:

600 g filetów ze śledzia norweskiego; 1 marynowana gruszka w zalewie octowej; 12 marynowanych rydzów; mały pęczek świeżego koperku do dekoracji

Patrz też: Robert Sowa: Żyję spokojnie jak na wsi ZDJĘCIA!

Marynata:
pół szklanki oliwy z oliwek; 2 łyżki kolorowego pieprzu; 1 łyżka miodu; 1 główka upieczonego czosnku; 5 ziaren jałowca; 5 ziaren ziela angielskiego; 3 liście laurowe; sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszamy, obcinamy końcówki i wkładamy do marynaty przygotowanej ze wszystkich połączonych składników. Po około 12 godzinach filety wyjmujemy z marynaty i układamy na talerzach razem z marynowanymi rydzami oraz gruszkami. Rybę skrapiamy powstałą marynatą i dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz świeżym koprem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki