Jak OSZCZĘDZAĆ na ZAKUPACH?

2013-01-30 5:00

Najłatwiej zacząć oszczędzanie od sprawdzenia, ile wydawałeś na jedzenie, zanim podjąłeś wyzwanie kupowania jak najtaniej. Tę kwotę dobrze jest podzielić na mniejsze części, np. tygodniówki. W ten sposób już po tygodniu zorientujesz się, czy twoje starania przyniosły efekty.

To oczywiste, że powinieneś robić zakupy w najtańszych sklepach. Jeśli jednak w okolicy jest więcej niż jeden taki sklep, sprawdź, gdzie jest najtańsze masło, mleko, chleb, mąka, cukier itd. Może się okazać, że najoszczędniej będzie kupować część niezbędnych produktów w jednym, a część w innym sklepie. Wysiłek większy, ale i wynik lepszy.

Zapłaciłeś, nie wyrzucaj

Gospodarowanie jedzeniem to niełatwe, ale wciągające zadanie. Chcesz wyrzucać jak najmniej?

1. Nie rób zbyt dużych zakupów

Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, przeterminowane produkty mleczne (serki topione, otwarte jogurty, resztki śmietany i mleka, resztki serów), owoce (połówki cytryn, nadgniłe jabłka), warzywa (resztki gotowanych ziemniaków, kawałki spleśniałego selera i pora). Kupuj więc mniej tego, co zwykle wyrzucasz.

2. Korzystaj z promocji tylko wtedy, gdy masz pomysł, jak wykorzystasz zakup

Decyzja o promocyjnym zakupie zawsze musi być świadoma. Zanim włożysz do koszyka sześć jogurtów, sprawdź, czy na pewno są to jogurty najtańsze, a nie tylko drogie jogurty nieco taniej sprzedawane w promocji. No i zastanów się, czy w ogóle masz na nie ochotę.

3. Oceniaj, co może się wkrótce zepsuć, i od razu to wykorzystuj

Naucz się dobrze zagospodarowywać to, co masz, wykorzystuj przepisy uwzględniające różnego rodzaju resztki. Z użyciem pozostałości warzyw i wędlin przygotowuj pizze, grzanki i zapiekanki.

4. Zamrażaj to, co zostanie

Zostało trochę zupy, sosu, kotlet albo fasolka po bretońsku? Zapakuj, podpisz, oznacz datą i zjedz innym razem. Z takich zamrożonych resztek dwa razy w miesiącu komponuj obiad lub kolację.

Elżbieta Sic (62 l.), gospodyni domowa: Wydaję mniej na żywność

- Aby wydawać mniej pieniędzy na jedzenie, kupuję jednorazowo większe

ilości mięsa i robię z niego wędliny. To duża oszczędność, bo na przykład za kilogram surowej szynki wieprzowej płacę jedynie 10 zł. Latem i jesienią przygotowuję przetwory. Część warzyw mam z własnego ogródka, a część dostaję lub kupuję tanio od rolników. W ten sposób nie tylko oszczędzam pieniądze, ale też jestem pewna, że moja rodzina je smacznie i zdrowo.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki