Sezon na GRZYBY czas zacząć!

2014-08-28 15:25

Sezon grzybowy w pełni! Sprawdź, jak bezpiecznie i skutecznie zbierać grzyby. Poznać pięć najważniejszych przykazań każdego dobrego grzybiarza!

Sezon grzybowy w pełni! Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Poznać pięć najważniejszych przykazań każdego dobrego grzybiarza!

1 Przede wszystkim zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś w stu procentach pewien, że są jadalne. Zatrucie może być śmiertelne, nawet w przypadku zjedzenia niewielkiego kawałka kapelusza czy nóżki! Na grzybobranie idź z osobą, która bardzo dobrze rozpoznaje poszczególne gatunki, konsultuj się też z dobrym atlasem grzybów. Najbardziej niebezpieczne są grzyby, które po kapeluszem mają "blaszki". Uważaj na trujące "sobowtóry" jadalnych gatunków, na przykład borowik szatański jest bardzo podobny do szlachetnego. Unikaj grzybów młodych, bo nie rozwinęły jeszcze cech pozwalających na stuprocentowe rozpoznanie, oraz starych, bo u nich cechy te mogły zaniknąć.

2 Nie zbieraj grzybów do plastikowej siatki, bo przechowywanie ich w ten sposób może uczynić je szkodliwymi. Wykorzystaj tradycyjny koszyk. Grzyby trzymane w reklamówce wydzielają szkodliwe toksyny i nawet jadalne gatunki mogą okazać się wtedy szkodliwe. Grzyby zaczynają kisnąć, gnić, a tymi pleśniami możemy się zatruć. Nie kupuj też grzybów od sprzedawców, którzy niewłaściwie je przechowują. To może się skończyć biegunką, a nawet wizytą na pogotowiu.

3 Nie zbieramy grzybów objętych ochroną i nie chodzimy na grzybobrania do lasów, które są chronione, czyli znajdują się w obrębie Parku Narodowego, rezerwatu, obszaru ochrony krajobrazowej. W lesie zachowuj ciszę, nie śmieć, nie krzycz, nie wjeżdżaj autem, motorem czy quadem w miejsca nie dopuszczone do ruchu kołowego. Nie niszcz grzybów niejadalnych. Nie rzucaj niedopałków, to grozi pożarem.

4 Po powrocie z grzybobrania dokładnie posegreguj zbiory i ułóż w suchym, przewiewnym miejscu. Od razu zacznij obróbkę grzybów - suszenie czy marynowanie, nie czekaj, aż rozwiną się w nich szkodliwe pleśnie.

5 Nie podawaj potraw z grzybów dzieciom i osobom starszym. Pamiętaj, że nawet gatunki jadalne są ciężkostrawne i nie należy przesadzać z ich jedzeniem.

Zobacz też: III wojna światowa przepowiedziana! Czeka nas zagłada! [WIDEO]

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki