Se.pl wiadomości polska ŚWIĘTA 2012: Ryba po grecku według Magdy Gessler

ŚWIĘTA 2012: Ryba po grecku według Magdy Gessler

24.12.2012, godz. 12:37 / aktualizacja 29.03.2013, godz. 16:45
Gessler
foto:

Magda Gessler radzi, jak zrobić pyszną rybę po grecku, która zachwyci domowników podczas wigilijnej kolacji! Zobaczcie przepis Gessler - ryba jest łatwa w przygotowaniu, a smakuje znakomicie!

Magda Gessler radzi, jak przygotować pyszną rybę po grecku na wigilijny stół!

Czego potrzebujemy:

  • 1 kg fileta z dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cytryny
  • wino białe niesłodkie
  • cukinia
  • bakłażan
  • mąka do panierowania ryby
  • sól, pieprz, kumin, kolendra

Jak przygotować:

Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę, gdy ona zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.

Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.

Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Czytaj więcej: Boże Narodzenie 2012 - przygotuj się do świąt

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: