WIADOMOŚCI Polityka Polska Warszawa Świat Opinie Ciekawostki USA NowaTV
Se.pl wiadomości polska warszawa Historyczne smaki Muranowa

Historyczne smaki Muranowa

22.11.2016, godz. 12:58
Absurdy PRL
Aby zmniejszyć zapotrzebowanie na produkty mięsne wymyślono poniedziałki wolne od mięsa. W praktyce oznaczało to, że w każdy poniedziałek (później środę) mięso nie było sprzedawane w ogóle. Dlaczego poniedziałek? Absolutnie dnia wolnego od spożywania mięsa nie można było wyznaczyć na piątek, żeby przypadkiem nie kojarzyło się to z katolicką tradycją. Z kolei w niedzielę obiady były zawsze najbardziej obfite. Uznano więc, że nikomu nie zaszkodzi, jak w poniedziałek mięsa nie zje. foto: Archiwum

Wykład poświęcony jedzeniu w PRL odbędzie się we wtorek 22 listopada 2016 o godz. 18.30 w Stacji Muranów przy ul. Andersa 13.

O specyfice i wyjątkowych smakach okresu PRL opowie mistrz kuchni oraz zapalony podróżnik Bogdan Gałązka. Podczas spotkania będzie można spróbować kilku dań z okresu Rzeczpospolitej Ludowej.

PRL-owskie niedobory oraz braki w zaopatrzeniu wymuszały inwencję oraz kreatywność w przygotowywaniu nawet najprostszych dań. Szczególnie w latach 80. brakowało niemal wszystkiego - od mięsa przez kawę aż po cukier.

Mimo sklepowej mizerii istniały lokale, w których stoły uginały się od wyszukanych delikatesów. W drugiej części wykładu w świat komunistycznej warszawskiej gastronomii przeniesie nas Wojciech Przylipiak (dziennikarz oraz twórca bloga Bufet PRL).

Stacja Muranów zaprasza na kolejny wykład w ramach projektu Muranoteka. Będzie on poświęcony jedzeniu w PRL-u. Po wykładzie organizatorzy zachęcą zebranych do dyskusji i wspomnień.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: