WIADOMOŚCI Polityka Polska Warszawa Świat Opinie Ciekawostki USA NowaTV
Se.pl wiadomości polska warszawa Moja Mała Ojczyzna. Nowa siedziba Wolskiego Centrum Kultury

Moja Mała Ojczyzna. Nowa siedziba Wolskiego Centrum Kultury

30.11.2016, godz. 07:33
Moja mała ojczyzna
Moja mała ojczyzna foto: SHUTTERSTOCK

Dzielnica Wola wybrała koncepcję architektoniczną nowej siedziby Wolskiego Centrum Kultury. Budynek będzie w pełni ekologiczny i otwarty na otaczającą przestrzeń. Na dachu powstanie zielony taras widokowy, a integralną częścią obiektu stanie się specjalna pochylnia, która w zimie zamieni się w górkę saneczkową.

Nowa siedziba Wolskiego Centrum Kultury powstanie na obrzeżach parku Szymańskiego przy ul. Elekcyjnej. – Doskonała komunikacja, bliskość amfiteatru oraz sąsiedztwo dwóch parków powodują, że jest to idealne miejsce dla tej inwestycji – podkreśla Krzysztof Strzałkowski, burmistrz Dzielnicy Wola. Głównym aspektem branym pod uwagę przy tworzeniu koncepcji architektonicznej było właśnie parkowe sąsiedztwo nowego obiektu. – Naszym celem jest stworzenie ekologicznego i otwartego na otaczającą przestrzeń pawilonu parkowego o możliwie transparentnej fasadzie – mówi Adam Hać, zastępca burmistrza Dzielnicy Wola. Maksymalną przejrzystość fasady, tworzącą wręcz iluzję jej znikania, osiągnięto przez zastosowanie pofałdowanej szklanej tafli niewymagającej zastosowania słupów. Z kolei dach konstrukcji będzie „zielonym" tarasem widokowym, dającym możliwość sadzenia na nim małych drzew oraz krzewów. – To będzie również przestrzeń dla mieszkańców. Na dachu będziemy mogli organizować różnego rodzaju warsztaty, spotkania czy projekcje filmowe – mówi Mariusz Budziszewski, zastępca burmistrza Dzielnicy Wola. Specjalna pochylnia otworzy budynek na zieloną przestrzeń parku i umożliwi bezpośrednie wejście na dach obiektu. Można tu będzie wjechać rowerem, a zimą zjeżdżać na sankach. Dodatkowym atutem stanie się integralny z budynkiem mały zielony amfiteatr. Wnętrze budynku Wolskiego Centrum Kultury to również nowoczesne i niekonwencjonalne rozwiązania. Przestrzeń widowiskową zaprojektowano w taki sposób, by za pomocą podnoszonych lub składanych ścian można było z niej tworzyć wiele konfiguracji. Dodatkowo we wnętrzu budynku powstanie m.in.: profesjonalne studio nagrań, sale plastyczne, pracownie
artystyczne, sale baletowe z lustrami, sala językowa, sala komputerowa, studio fotograficzne wraz z ciemnią i klubokawiarnia. Teraz wykonawca przygotuje projekt budowlany, na podstawie którego w przyszłym roku będzie można przystąpić do budowy. Inwestycja ma się zakończyć w 2018 roku, a dzielnica na ten cel przeznaczy 16 mln zł.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: