Warszawski Senior. Truskawki zwiastują lato!

2016-06-13 2:00

Truskawki należą do owoców mało kalorycznych, oczywiście jeśli jemy bez śmietany i cukru! Mają też mnóstwo witaminy C. Jedzmy je na surowo i róbmy z nich przetwory.

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą. Zbyt długie moczenie pozbawia je smaku i wartości odżywczych. Szypułki usuwamy już po umyciu. Truskawki warto mrozić. Po rozmrożeniu będą idealne do kompotu, ciasta i deseru. Mrozimy je pojedynczo, dopiero gdy się zamrożą, można je spakować do woreczka lub pudełka. Jeśli jednak nie mamy wielkiej zamrażarki, najprostszą metodą utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Polega na ogrzewaniu przetworów od temperatury 60°C do 100°C. W takiej temperaturze giną drobnoustroje, a właściwości smakowe i odżywcze przetworów zostaną zachowane.

Dżem z rabarbaru i truskawek

Składniki:

1 kg rabarbaru, 1 kg truskawek, 1 kg cukru, 2 łyżki rumu albo aromatu rumowego wymieszanego z wodą, 3 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie) i polać rumem. Odstawić na dwie godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować słoiki (umyć i wyparzyć).

Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu, często mieszając i odszumowując, przez pół godziny. Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoików, przewrócić do góry dnem i pasteryzować „pod kocykiem" aż do wystygnięcia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki