Dieta dla ucznia pełna witamin

2013-10-09 2:00

To, jak odżywiają się uczniowie, wpływa nie tylko na ich rozwój fizyczny, ale również na odporność, a nawet wyniki w nauce! Dieta ucznia powinna być urozmaicona, pełna witamin i minerałów. Dlatego ARR realizuje programy edukacyjne "Szklanka Mleka" i "Owoce w szkole", które mają ukształtować wśród maluchów i starszych uczniów odpowiednie nawyki żywieniowe.

Program "Szklanka Mleka"

Celem programu "Szklanka Mleka" jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.

Od początku realizacji programu "Szklanka Mleka" dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard 500 milionów szklanek mleka. W programie "Szklanka Mleka" bierze udział ok. 2,4 mln dzieci z ok. 14 tys. placówek oświatowych.

Program "Szklanka Mleka" jest finansowany z trzech źródeł:
- dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
- dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,
- dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.

W Polsce od czasu akcesji do UE program "Szklanka Mleka" cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Znaczący wzrost zainteresowania programem wśród placówek oświatowych nastąpił po uruchomieniu (na wzór innych krajów UE, takich jak np. Szwecja, Finlandia, Wielka Brytania) dodatkowych środków finansowych, mających na celu dalsze obniżenie cen mleka i przetworów mlecznych płaconych przez uczniów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach. W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty.

Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest na pierwszym miejscu wśród krajów UE w realizacji programu "Szklanka Mleka". Ilość mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych i kwota środków finansowych pozyskiwanych z UE przez Polskę jest większa niż w krajach starej Unii, w których program jest realizowany od ponad 20 lat, takich jak Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja i Finlandia.

Program "Owoce w szkole"

W I semestrze roku szkolnego 2013/2014 do udziału w programie "Owoce w szkole" zgłosiło się ponad 10,6 tys. szkół podstawowych,, do których uczęszcza ponad 976 tys. uczniów klas I-III, tj. ok. 84% liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 163 700 dzieci.

Zatwierdzenie do uczestnictwa w programie "Owoce w szkole" w roku szkolnym 2013/2014 posiada 139 dostawców, którzy od 14 października 2013 r. będą mogli organizować dostawy owoców i warzyw do szkół podstawowych, na podstawie zawartych ze szkołami umów nieodpłatnego udostępniania owoców i warzyw. Przez okres 10 wybranych tygodni semestru każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma co najmniej dwie porcje owoców i warzyw w tygodniu. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu "Owoce w szkole" dzieci otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw oraz uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych, a także zaletach spożywania owoców i warzyw.

Dotychczasowa ocena realizacji programu "Owoce w szkole" potwierdziła, że program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz spowodował zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie.

W ramach programu "Owoce w szkole" udostępniane są:
- świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
- świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.

To warto wiedzieć

Badania potwierdziły, że program "Owoce w szkole" przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz poszerzenia wiedzy uczniów na temat zasad zdrowego odżywiania.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki