Oskarżeni o MOLESTOWANIE muzycy Varius Manx wydali oświadczenie. "Toksyczni oprawcy"

2022-02-10 8:32

Po wpisie siostry Moniki Kuszyńskiej (42 l.), w którym oskarżyła członków zespołu Varius Manx o molestowanie i znęcanie psychiczne, w sieci zawrzało. W końcu sami zainteresowani wydali oświadczenie. Jakie jest stanowisko muzyków Varius Manx?

Oskarżeni o MOLESTOWANIE muzycy Varius Manx odpowiadają

Autor: Facebook/@Varius Manx

Wpis Marty Kuszyńskiej, siostry Moniki Kuszyńskiej, odbił się szerokim echem w mediach. W jego treści opisywała, co męska część zespołu Varius Manx robiła wokalistce. "Nie potrafię nadal biernie się temu przyglądać" - pisała Kuszyńska.

Muzycy Varius Manx zareagowali na oskarżenia, które padły w ich kierunku. Na facebookowym fanpage’u zespołu pojawiło się oświadczenie w tej sprawie.

"Zostaliśmy dzisiaj oskarżeni przez p. Martę Kuszyńską o znęcanie się psychiczne nad nią i jej siostrą Moniką, wokalistką występującą z nami w Varius Manx przez pięć i pół roku. Zostaliśmy oskarżeni o molestowanie, cokolwiek to określenie znaczy" - opisywali.

Koniecznie sprawdź: Wokalistka "Varius Manx" wstydzi się tego, co zobaczyli ludzie: "Przemyśl te majty dziewczyno"

"Zostaliśmy już w związku z tym przez wielu z Was osądzeni i skazani. Wyjaśnienia i tłumaczenia nic nie dadzą. Wiemy jak to działa, wiemy jaki jest społeczny odbiór tego typu oskarżeń, wiemy, że żyją swoim niezależnym życiem. (...) Toksyczni oprawcy. To o nas. Mocne słowa."

Następnie członkowie zespołu opisali, jak sprawa wyglądała z ich perspektywy. Poinformowali, że Marta Kuszyńska nigdy nie uczestniczyła w trasach koncertowych zespołu, a oni mieli okazję spotkać ją zaledwie kilkukrotnie.

Sprawdź również: Niesamowite doznania Anity Lipnickiej po szczepieniu na COVID-19! To musi przekonać każdego antyszczepionkowca

"Nie wiemy zatem, na jakiej podstawie p. Marta opiera swoją wiedzę i twierdzenia o tym, co było w życiu Zespołu na porządku dziennym. Twierdzi, po prawie 16 latach, że było to znęcanie psychiczne i molestowanie, a ona sama była i świadkiem i ofiarą. W jaki sposób, skoro jej po prostu z nami nie było?" - zastanawiali się.

Muzycy Varius Manx dodali, że tego rodzaju praca wymaga, by każdy "dawał z siebie naprawdę wiele", czego oczekuje się od wszystkich członków zespołu. Dodali, że ich zdaniem "słowo molestowanie zostało użyte z premedytacją".

"Pani Marta rzuciła tylko błotem. Bo pomyślała sobie, że może. Podobno ku przestrodze naiwnych młodych dziewczyn pełnych ideałów" - komentowali gorzko. Ujawnili także, że przeciwko Kuszyńskiej podjęte zostaną kroki prawne.

Monika Kuszyńska wróciła za kółko. Zobaczcie zdjęcia!

Słuchasz muzyki Varius Manx?
The Voice Senior: Przed laty „dostał kosza” od Maryli Rodowicz. Po 47 latach artystka spełniła jego prośbę.