Największy w Polsce kiermasz gęsich wyrobów w Przysieku rozpocznie się 11 listopada. W ubiegłym roku pojawiło się tu kilkanaście tysięcy osób z całego kraju. W tym roku znani kucharze zaprezentują tu specjalne pokazy, tradycyjnie zostanie też wręczony Złoty Półgęsek - nagroda za najlepszy produkt z gęsiny.
Mięso z gęsi warto jeść, bo jest bardzo zdrowe. Potwierdzają to ostatnie badania.
-Powiedzieć, że gęś jest zdrowa to mało. Jest hitem, jeśli chodzi o nasze odżywianie. Doskonałe białko, doskonały skład aminokwasowy, magnez, żelazo, potas. To są suplementy, które kupujemy, żeby uzupełnić niedobory - przekonuje Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego (Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka).
Do mieszkańców regionu trafi 2 tys. gęsich tuszek - można je wygrywać w konkursach organizowanych przez media. Szczegóły akcji znajdziecie na stronie czasnagesine.pl
Na „Święto gęsi” zaprasza też 11 listopada Minikowo pod Bydgoszczą.
Z Haliną Bielińską rozmawiała Magdalena Olbryś, reporterka Radia Eska.