Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 70 wyrobów i potraw z naszego regionu. Na liście znajdziemy 18 gotowych dań i potraw, 14 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych. Pełną listę znajdziemy TUTAJ.
Warto do niej zajrzeć, bo jest ciekawym przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków.
Co może trafić na taką listę?
Mogą być tam wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji. Muszą być też elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz stanowić element tożsamości społeczności lokalnej.