Zakwas na świąteczny żurek

i

Autor: Shutterstock

"Pomylić żurek i barszcz biały to świętokractwo!" Różnica jest ogromna. Co gotujemy na Wielkanoc 2022? Porównujemy przepisy

2022-04-16 1:46

Potrawy wielkanocne, bez których wiele rodzin nie wyobraża sobie świąt to żurek i barszcz biały. Wiele osób nie wie jednak, czym tak naprawdę różnią się te dwie zupy. Jeśli wydaje się wam, że wiecie, co jecie na Wielkanoc, to możecie się bardzo zdziwić! Zobaczcie, czym różnią się żurek i barszcz biały. Porównaliśmy też przepisy na wielkanocny żurek Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.

Żurek i barszcz biały to chyba dwie najczęściej mylone polskie zupy. Na pierwszy rzut oka być może wyglądają podobnie, ale różnią się przepisem, sposobem przygotowania, a przede wszystkim smakiem. - W moim domu zawsze gości barszcz biały, ale wiem doskonale, czym różni się od żurku. Pomylić te zupy to prawdziwe świętokractwo! - uważa Bożena, która zabrała głos w dyskusji w mediach społecznościowych. Obie zupy są popularnymi potrawami wielkanocnymi, często pojawiają się na świątecznym stole. W niektórych domach bardziej popularny jest żurek, w innych - barszcz biały. Jak rozpoznać, który jest który? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu. Gdy poznacie te różnice, już nigdy nie pomylicie żurku z barszczem białym!

Czytaj również: Co do koszyczka wielkanocnego? Uważaj, co wkładasz do święconki! Pokarmy mają swoje znaczenie - ZOBACZ W NASZEJ GALERII PONIŻEJ

Spis treści

  1. Żurek i barszcz biały - czym się różnią?
  2. Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz i Magdy Gessler
  3. Przepis na barszcz biały na Wielkanoc

Żurek i barszcz biały - czym się różnią?

Wbrew popularnej teorii, na którą można natrafić w internecie, żurek i barszcz biały to nie jest nazwa tej samej zupy z różnych regionów Polski. Dla wielu może być zaskoczeniem, że zasadniczą różnicą jest główny składnik tych potraw: zakwas

Żurek wielkanocny i barszcz biały: różnice

Żurek i barszcz biały gotuje się na innym zakwasie. Powszechnie uważa się, że:

  • żurek - na zakwasie żytnim
  • barszcz biały - na zakwasie pszennym

Tę teorię obala jednak autor artykułu na stronie artkulinaria.pl. Taka różnica, owszem, występuje, ale między żurem (najczęściej na zakwasie żytnim) a żurkiem (na zakwasie pszennym). Jak więc gotuje się barszcz biały? To zupa również na zakwasie, ale warzywnym, a nie mącznym. Oznacza to, że do ugotowania barszczu białego używa się zakwasu ogórkowego lub kapuścianego. Różnicę w zakwasach można więc przedstawić następująco:

  • żur - zakwas żytni
  • żurek - zakwas pszenny
  • barszcz biały - zakwas warzywny (kapuściany lub ogórkowy)

To główna różnica pomiędzy tymi zupami. Żur, żurek i barszcz biały są jednak popularnymi potrawami wielkanocnymi. Mogą się różnić także sposobem podania oraz dodatkami. Żur lub żurek często serwuje się w wydrążonym chlebie. Żur gotuje się na wędzonce i nie zabiela, a do zupy dodaje kiełbasę. Żurek (lżejsza wersja żuru) zabiela się śmietaną i podaje z ugotowanym na twardo jajkiem i białą kiełbasą. Z kolei barszcz biały częściej podaje się z ziemniakami, kluskami, a nawet twarogiem. Zupę gotuje się na wywarze mięsnym, a następnie dodaje zakwas i suszone grzyby. Czasami zabiela się go śmietaną, podaje się z jajkiem i kiełbasą.

Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz i Magdy Gessler

Przez lata te przepisy mieszały się jednak ze sobą i wiele gospodyń wypracowało własne przepisy na żur, żurek i barszcz biały na Wielkanoc. Sprawdziliśmy, jak te potrawy wielkanocne przygotowują gwiazdy. Zobaczcie przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.

Przeczytaj także: Pomysły na życzenia wielkanocne: krótkie wierszyki do wysłania na Whatsappie, Messengerze i SMS-em

Przepis na żurek wielkanocny Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny Ewy Wachowicz gotowany jest na białej kiełbasie i podawany jajkami przepiórczymi. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 6 - białych kiełbas
  • zakwas - ile zabierze
  • 1 - cebula
  • 2 - ząbki czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka - majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Zeszkloną na maśle cebulę i podsmażony czosnek należy zalać ok. 1,5l wody, dodać pozostałe przyprawy, białą kiełbasę i zagotować. Następnie wyjąć kiełbasę, wlać żur i ponownie zagotować. Żurek wielkanocny Ewy Wachowicz najlepiej podawać z podsmażoną kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Dokładny przepis na żur wielkanocny znajdziecie na stronie Ewy Wachowicz.

Przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler

A jak swój żurek wielkanocny przygotowuje Magda Gessler? Do ugotowania zupy będą potrzebne następujące składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku (3 do zakwasu, 1 do żurku)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 5 grzybów - najlepsze będą prawdziwki
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Magda Gessler radzi, by przygotować własny zakwas na żurek, zamiast korzystać z gotowych produktów. By przygotować zakwas na żurek wielkanocny tak, jak robi to Magda Gessler, trzeba zalać mąkę wrzątkiem i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Następnie należy dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i dolać pozostałą wodę. Masę przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie przemieszczać, po trzech dniach zakwas będzie gotowy do przecedzenia. Następnie można się zabrać za gotowanie żurku wielkanocnego. Magda Gessler zaczyna od podsmażenia grzybów na maśle. Następnie należy zalać je bulionem i gotować do miękkości. Później wystarczy dodać przecedzony wcześniej zakwas, śmietanę, czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Podawać z jajkami na twardo, parzoną kiełbasą i natką pietruszki.

Przepis na barszcz biały na Wielkanoc

Wiedząc już, czym różni się żurek od barszczu białego, ciężko znaleźć przepis na prawdziwy barszcz biały. Wiele przepisów łączy w sobie składniki z żuru, żurku i barszczu białego. Przypomnijmy, że wielkanocny barszcz biały, według staropolskiej receptury, będzie gotowany na wywarze mięsnym, z grzybami i białą kiełbasą. Po zaparzeniu, kiełbasę należy wyjąć z zupy i dodać kwas ogórkowy lub kapuściany. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Podawać z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Można zabielić śmietaną i dodać ziemniaki, kluski lub kawałki twarogu.

Przeczytaj także: Życzenia wielkanocne 2022. Piękne życzenia na Wielkanoc, życzenia dla księży [ORYGINALNE, KRÓTKIE, MĄDRE]

Czytaj więcej o potrawach wielkanocnych

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?