Regionalne produkty z Koszalina i okolic - Super Express
Ogórek kołobrzeski

Ogórek kołobrzeski

Regionalny produkt warzywny, charakterystyczny dla gminy Gościno pod Kołobrzegiem. 24 maja 2006 wpisany na polską Listę produktów tradycyjnych.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ogórek kołobrzeski

Ogórek kołobrzeski

Kołobrzeskie źródła solankowe wykorzystywane były w różnych celach już w VII–VIII wieku. Zastosowanie solanki do kiszenia ogórków datuje się już od czasów sprzed II wojny światowej.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ogórek kołobrzeski

Ogórek kołobrzeski

Tradycyjnie kołobrzeskie ogórki kisi się z dodatkiem czosnku, korzenia chrzanu i łodyg kopru. Przygotowane są na bazie wody pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Miód drahimski

Miód drahimski

Regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu drawskiego i szczecineckiego. 1 czerwca 2006 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Miód drahimski

Miód drahimski

Już w XVI wieku teren polskiego starostwa drahimskiego był obszarem, na którym rozwijało się intensywnie bartnictwo (Puszcza Drawska). Przez wieki stan ten się utrzymywał, czemu sprzyjały duże wrzosowiska, liczne aleje lipowe.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Miód drahimski

Miód drahimski

Pod nazwą „miód drahimski” może być sprzedawane pięć gatunków: gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz wielokwiatowy. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów redukujących.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kapusta kiszona z beczki

Kapusta kiszona z beczki

Już przed 1945 rokiem rejon powiatu kołobrzeskiego stanowił zagłębie uprawy warzyw, w tym głównie kapusty dla dużych aglomeracji miejskich. Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 2 kwietnia 2008 roku.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Kapusta kiszona z beczki

Kapusta kiszona z beczki

Swoją specyficzną wartość kapusta kiszona zawdzięcza surowcom wyprodukowanym we własnym gospodarstwie rolnym z zachowaniem naturalnych metod upraw.
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Drożyzna w sklepach

Drożyzna w sklepach

Wzrosty cen zaliczyło 7 z 12 kategorii produktów, najbardziej zdrożała kapusta - o 120 proc
Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Chleb razowy koprzywieński

Chleb razowy koprzywieński

Rodzaj chleba razowego, regionalny produkt piekarski, charakterystyczny dla gminy Barwice (powiat szczecinecki), 1 lipca 2008 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Chleb razowy koprzywieński

Chleb razowy koprzywieński

Tradycja wypieku wywodzi się z okresu po II wojnie światowej. W Koprzywnie osiedli mieszkańcy dawnych wschodnich terenów Rzeczypospolitej. Chleb powstał z połączenia różnych receptur.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Chleb razowy koprzywieński

Chleb razowy koprzywieński

Do wytwarzania chleba stosuje się surowce pochodzące z gospodarstw miejscowych. Do opalania pieców wykorzystuje się mieszane drewno: iglasto-liściaste z domieszką drewna jabłoni i wiśni lub gałązek bukowych.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ziemniak wyszoborski

Ziemniak wyszoborski

W roku 1954 wyhodowano pierwsze odmiany ziemniaków z Wyszeborza, wśród których był także ziemniak wyszoborski. Przez kilkanaście lat królował on na polskich stołach. Był bardzo smaczny, znakomicie plonował.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ziemniak wyszoborski

Ziemniak wyszoborski

Jeszcze przed wybuchem II wojny światowej istniała w Wyszeborzu koło Koszalina Stacja Hodowli Ziemniaka.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ziemniak wyszoborski

Ziemniak wyszoborski

Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniak wyszoborski, jako pierwsza polska odmiana, był eksportowany do wielu krajów pod nazwą eksportową WIS (w żargonie polskich hodowców zwany „wiza”).
Autor: Google Maps/ Creative Commons
Rozwiń
Grzyby marynowane z szyszką

Grzyby marynowane z szyszką

Wolno je wytwarzać wyłącznie na terenie gminy Połczyn-Zdrój. Receptura objęta wpisem pochodzi z 1970 i została spisana na kartce papieru.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Grzyby marynowane z szyszką

Grzyby marynowane z szyszką

Aby wzbogacić i nadać potrawom bardziej łagodny i odmienny smak od ostrych smaków octowych, dodawano do zalewy miodu, a także zielone szyszki sosnowe. Tak przygotowane grzyby podnoszą wykwintność oryginalność dań.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Kiszka szwedzka

Kiszka szwedzka

Kiełbasa ziemniaczana, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza. Wpisana została na Listę produktów tradycyjnych 6 marca 2012. Wolno ją wytwarzać wyłącznie na terenie gminy Wałcz.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Kiszka szwedzka

Kiszka szwedzka

Obecnie wykorzystuje się do jej wytwarzania ziemniaki surowe i gotowane, surowy oraz wędzony boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka i przyprawy
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego

Nieprzerwanie, od prawie siedemdziesięciu lat ludność Pojezierza Drawskiego wykorzystuje ten smaczny, naturalnie występujący surowiec, poddając sielawę wędzeniu według tradycyjnej receptury.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego

Sielawa po uwędzeniu przybiera kolor złocisty, a mięso – jasnokremowy. Po uwędzeniu mięso delikatne, jędrne i soczyste, łatwo oddziela się od szkieletu. Smak jest delikatny i lekko słonawy.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ser Bałtycki

Ser Bałtycki

Ser bałtycki jest ściśle związana z działalnością Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOSZ w Bobolicach. Wytwarzanie Sera bałtyckiego rozpoczęto w 1972.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Ser Bałtycki

Ser Bałtycki

Tak jak przed laty jego główną bazę stanowi mleko krowie kupowane od rodzimych rolników, a niezbędnymi dodatkami są m.in. podpuszczka, sól oraz naturalny barwnik annato, otrzymywany z drzewa pochodzącego z Ameryki Płd.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Śledzik kołobrzeski

Śledzik kołobrzeski

Po wojnie wiodącą rolę w produkcji kołobrzeskich marynat odegrało Przedsiębiorstwo „Barka” oraz Spółdzielnia „Bałtyk”. Obydwa zakłady powstały w latach 50-tych.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Śledzik kołobrzeski

Śledzik kołobrzeski

Czerpiąc inspiracje z przedwojennych przepisów oraz receptur opracowanych przez Zakłady „Barka” i „Bałtyk”, wielu mieszkańców Kołobrzegu samodzielnie marynowało śledzie.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Paszteciki Gwdowskie

Paszteciki Gwdowskie

Tradycja wytwarzania na terenie województwa zachodniopomorskiego pasztecików z kapustą i grzybami, opartych na zapiekanym cieście drożdżowym, sięga lat 50-tych/60-tych XX wieku.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Paszteciki Gwdowskie

Paszteciki Gwdowskie

Od ponad 60 lat paszteciki przygotowywane są przede wszystkim w okresie świątecznym, na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc. Receptura i tajniki wypiekania pasztecików przekazywane są następnym pokoleniom.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Miody wałeckie

Miody wałeckie

Regionalny produkt pszczelarski, charakterystyczny dla powiatu wałeckiego. 22 lutego 2013 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.
Autor: Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Ogórek kołobrzeski
Ogórek kołobrzeski
Ogórek kołobrzeski
Miód drahimski
Miód drahimski
Miód drahimski
Kapusta kiszona z beczki
Kapusta kiszona z beczki
Drożyzna w sklepach
Chleb razowy koprzywieński
Chleb razowy koprzywieński
Chleb razowy koprzywieński
Ziemniak wyszoborski
Ziemniak wyszoborski
Ziemniak wyszoborski
Grzyby marynowane z szyszką
Grzyby marynowane z szyszką
Kiszka szwedzka
Kiszka szwedzka
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego
Ser Bałtycki
Ser Bałtycki
Śledzik kołobrzeski
Śledzik kołobrzeski
Paszteciki Gwdowskie
Paszteciki Gwdowskie
Miody wałeckie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email