Ramen

i

Autor: pixabay.com fot. cegoh, CC0

Łódź: To ostatni weekend z Ramen Festival! SPRAWDŹ, co, gdzie i za ile zjesz! [RESTAURACJE, SZCZEGÓŁY]

2019-11-22 15:10

Jeszcze do końca weekendu łodzianie mogą wziąć udział w Ramen Festival. Miłośnicy tej aromatycznej, japońskiej zupy mogą spróbować wyjątkowych, festiwalowych dań w aż piętnastu łódzkich restauracjach. Co, gdzie i za ile zjecie? Sprawdźcie!

Ramen Festival 2019 potrwa w Łodzi od 15 do 24 listopada. Szefowie kuchni 15 łódzkich restauracji przygotowali z tej okazji swoje autorskie, popisowe wersje ramenu, a gości wydarzenia będą mieli aż 10 dni żeby spróbować ich wszystkich.

Chociaż ramen kojarzy się przede wszystkim z miską gorącej, aromatycznej zupy, to podstawą dania, od którego bierze ono swoją nazwę jest specjalny makaron. Długie, sprężyste i pyszne noodle można podawać na mnóstwo sposobów – w wywarach wieprzowych, wołowych, drobiowych i warzywnych, z różnymi dodatkami i tare, czyli bazą smakową przyrządzaną z japońskich sosów, past i przypraw. Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów na ramen, a to daje wielkie pole do popisu. Nic zatem dziwnego, że danie od lat cieszy się niesłabnąca popularnością na całym świecie.

Co, gdzie i za ile zjecie podczas Ramen Festival 2019 w Łodzi?

Oto lokale, które biorą udział w festiwalu:

Hashtag Sushi Łódź Centrum (Piotrkowska 113/115)
Mięso z rekina, jajko, grzyby enoki, naturomaki, dymka, warzywa, makaron ramen, przyprawy.
Cena: 33 zł (666 ml) – dostępny na miejscu i w dostawie. Zamów na www.hashtagsushi.pl

House Of Sushi (Piotrkowska 89)
Ramen Sushi Hoho – ramen wołowy z polikami wołowymi, edamame, kukurydzą, porem i porto
Cena: 29 zł

Kaminari Sushi (Piotrkowska 79)
Duck ramen – intensywny bulion na bazie długo gotowanych kaczek i palonych warzyw. W dwóch wersjach: z dodatkiem sosu sojowego lub tare na bazie sezamu. Nasze dodatki to mięso z kaczki ze świeżą kolendrą i chilli w tempurze, szczypior, kukurydza, marynowane jajko, nori i marchewka.
Cena 30 zł

No To Sushi (Sienkiewicza 115)
MORI RAMEN, co oznacza "leśny ramen" z korzennym bulionem wołowym, ręcznie robionym makaronem, brzuchem chashu z dzika, jajkiem ajitsuke, ręcznie lepionym pierożkiem grzybowo-warzywnym i chipsem z jarmużu.
Cena: 26 zł (wywar 400 ml + dodatki 280 g)

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)
Chicken Ramen – wywar drobiowy, filet z kurczaka, karagge z kurczaka, pieczony brzuch wieprzowy
w sosie tonkatsu, makaron ramen, kiełki fasoli mung, jajko marynowane, por w panko, chilli, szczypior, pak choy, nori, chipsy ryżowe
Cena: 35 zł

Sendai Sushi (Piotrowska 209)
Pork Loin Tonkotsu Ramen – delikatny wywar drobiowo - wieprzowy z pieczonym schabem w sosie
z czarnego pieprzu.
Cena: 22 zł (410 g)

Sushi Smaki Centrum (Kościuszki 93)
Ramen Woowoowy - bulion wołowy, flambirowane, szarpane poliki wołowe, grilowana, krwista polędwica wołowa, makaron, jajko, szczypiorek, grzyby mun, marynowane pędy bambusa, cebula, czosnek, kapusta pak choi, kiełki słonecznika, jagody goji
Cena: 26 zł (500ml)

SUSHI W DŁOŃ handroll & more (Kościuszki 22)
Kimchi Apple duck ramen – kaczka z grilla, kimchi , sofrito, szara reneta, rukola
Cena: 31 zł (700 ml)
31 zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)
Ramen wołowy - wywar z trzech mięs z kawałkami sezonowanego antrykotu, miso, kimchi, sosem rybny, nori, makaronem i marynowanymi grzybami shitake
Cena: 32 zł

Ramen z owocami morza - aromatyczny wywar z dodatkiem muli, krewetek, kalmarów, zielonego curry, ajvaru, mleka kokosowego, nori, limonki i szczypioru
Cena: 34 zł

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Hakata Ramen – bulion wieprzowy# marynowany brzuch wieprzowy w koreańskim bbq# shitake# shimeji# chips z boczku # prażynka ryżowa# jajko marynowane w sosie sojowym podwędzanym# kiełki fasoli mung# pak choi# własny makaron ramen# edamame# nori z wasabi# chilli# szczypior#
Cena: 35 zł (700 g)

Umamitu by papuvege (Traugutta 9)
Karē rāmen (wegański) – połączenie dwóch japońskich comfort foodów – sosu karē i ramenu. Wybitnie kremowy, gęsty i aromatyczny, idealnie oblepia każdą kluseczkę, dając uczucie błogości w brzuszku. Wypchany umami po brzegi miski. Na górze ląduje pieczona dynia, kanpyō, blanszowane kiełki mung, olej sezamowy, olej chilli, szczypiorek i nori. To jest lek na jesienne zimno, depresje, smutek i suplement poprawiający jakość życia w listopadzie. Ramen jest wegański.
Cena: 34 zł

Veranda (Piotrkowska 77)
Ramen wołowy – rostbef, makaron, jajko w koszulce, chilli, pak choi, marynowany imbir
Cena: 26 zł (500 zł)

Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska w Łodzi (Rynek Manufaktury)
Pumpkin miso ramen (wegański) – esencjonalny bulion na bazie pieczonych warzyw, grzybów
i karmelizowanej dyni, podkręcony pastą miso i tahini, sosem sojowym i srirachą. Serwowany
z makaronem, wędzonym sejtanem, dynią, kapustą pekińską, grzybami shiitake i mun, szczypiorkiem i sezamem.
Cena: 28 zł (650 g / 500 ml)

Zielony Chrzan (Żwirki 8)
VEGE „TONKOTSU” (wegetariański lub mięsny) ramen wegetariański z dostępną opcją mięsną. Inspiracją był najpopularniejszy japoński rodzaj ramenu, czyli tonkotsu, jednak szef kuchni postanowił zrezygnować z kości wieprzowych i stworzyć pełną umami wegetariańską alternatywę to tej klasyki. Ideą było osiągnięcie podobieństwa smakowego oraz wizualnego, a zarazem elementu, który zaskoczy naszych gości.
Wywar: Mocne japońskie grzybowe vege dashi, Tare: sos sojowy, czosnek, imbir, słodkie miso, ucierany biały, pieprz, nerigoma, Makaron: alkaliczny Ramen, Dodatki: pieczony pomidor, menma, jajko ajitsuke, marynowane shitake, japoński musztardoweic, „mięso sojowe” w słodkiej marynacie na bazie śliwek (wersja wegetariańska) albo duszony brzuch wieprzowy „kakuni” (wersja mięsna)
Cena: 29 zł

Zjadliwości. Kuchnia roślinna. (Piotrkowska 102 A)
I MISO YOU (wegański) – do aromatycznego, rozgrzewającego bulionu roślinnego z miso, paloną cebulą i orzechami laskowymi, oprócz grillowanej gruszki, wpadły kiszone buraki, owiana dymem pieczarka portobello, wędzony tempeh i rukola. Ramen jest wegański.
Cena: 28zł