Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywa się już po raz dwunasty. Hasłem przewodnim jest powrót do smaków dzieciństwa. W tym roku udział bierze 26 restauracji i 11 kawiarni. O pierwsze wrażenia pytała reporterka Radia ESKA Ela Piotrowska.
- Jadłam danie pod nazwą "Wakacje w Ozorkowie". To były posiekane ozory wołowe w bardzo przepysznej formie - podane z pure ziemniaczano-chrzanowym i młodym groszkiem. To było moje pierwsze danie, będę próbowała następnych - opowiada jedna z uczestniczek Festiwalu Dobrego Smaku podczas jego rozpoczęcia w restauracji Book&Cook przy ul. Piotrkowskiej.
Festiwal Dobrego Smaku, to nie tylko uczta dla łodzian, lecz także walka o tytuły - najlepszego dania dnia i najlepszego deseru. Kulinarny festiwal potrwa do niedzieli (28 czerwca). Wszystkie festiwalowe dania kosztują 13 zł, a desery z kawą lub napojami 9 zł.
Reporterce Radia ESKA Eli Piotrowskiej udało się zdobyć fenomenalne przepisy - na karpia i zupę chrzanową na kaca, posłuchajcie: