- Staramy się w miarę rewitalizacji parków przywracać punkty gastronomiczne, które przed laty w nich funkcjonowały – mówi Maciej Riemer, dyrektor Departamentu Ekologii i Klimatu UMŁ. - Tak stało się w parku Helenów oraz w parku Źródliska. Natomiast w tych parkach, w których brakuje infrastruktury, chcielibyśmy zaproponować łódzkiemu biznesowi 17 lokalizacji, w których mogłyby stanąć foodtrucki.
- Do tej pory ruchome punkty gastronomiczne dostępne były tylko w parku Podolskim i parku Mickiewicza - dodaje Beata Jędrusiak z Zarządu Zieleni Miejskiej. - Aby umilić łodzianom czas spędzany w parkach wytypowaliśmy, uwzględniając sugestie mieszkańców, 17 nowych lokalizacji. Ponieważ część z nich dotyczy parków zabytkowych będziemy musieli uzgodnić te lokalizacje z wojewódzkim konserwatorem zabytków. Liczymy, że ta oferta zainteresuje łódzkich przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Zapraszamy do składania wniosków.
Jak podkreśla dyrektor Maciej Riemer, typując tych 17 lokalizacji, brano pod uwagę łatwość dojazdu food-trucka na miejsce, tak by jego pojawienie nie wiązało się ze zniszczeniem zieleni.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj
Masz podobny temat? Pisz na: lodzkie@se.pl