Koronawirus w Lublinie: ZAMYKAJĄ URZĘDY. Załatwimy tylko wyjątkowe sprawy. Jakie?

Autor: zdj. ilustr., Krzysztof Radzki CrissArt Photography

Wybory 10 maja? Prezydent Lublina: To „praktycznie NIEMOŻLIWE”. MOCNE oświadczenie [WIDEO]

2020-03-30 13:23

Zorganizowanie wyborów 10 maja jest „praktycznie niemożliwe” – ocenia prezydent Lublina. I wylicza kilka powodów, dla których miasto nie będzie na to gotowe. Tym samym Krzysztof Żuk dołączył do coraz większego grona samorządowców, którzy sprzeciwiają się pomysłowi wybierania prezydenta podczas trwające epidemii.

Prezydent Lublina ocenia wprost: organizacja wyborów w czasie epidemii jest „praktycznie niemożliwa”. Krzysztof Żuk wydał oświadczenie, w którym wylicza argumenty przeciw głosowaniu 10 maja. Czy zostaną wysłuchane?

Czy wybory prezydenckie powinny się odbyć 10 maja 2020 r. mimo epidemii koronawirusa?

Oczekuje się od samorządów przygotowania do wyborów 10 maja. Organizacja tych wyborów w czasie epidemii, przy obowiązku zapewnienia bezpieczeństwa zarówno członkom komisji, jak i wyborcom, jest praktycznie niemożliwa – przekonuje Krzysztof Żuk. – Niemożliwa jest również z punktu widzenia organizacyjno-logistycznego – dodaje.

Skąd problem z organizacją wyborów? Chodzi oczywiście o narastającą epidemię koronawirusa i jej konsekwencje. Problemem mogą być lokale, w których odbywa się głosowanie (część nie należy do miasta i dostęp do nich jest obecnie niemożliwy lub ograniczony). Brakuje też ludzi.

Na blisko 1800 członków komisji, do 20 marca zgłosiło się ośmiu chętnych – alarmuje prezydent Lublina. Kolejny problem to odkażanie lokali i zapewnienie środków ochrony osobistej: maseczek czy rękawiczek dla członków komisji, ale też samych wyborców.

Czy apel Krzysztofa Żuka zostanie wysłuchany? Część samorządowców zgłasza podobne uwagi. Niektórzy wprost deklarują, że nie zorganizują wyborów 10 maja.

Czytaj też:

Nawet nie wiesz jak GROŹNE są wózki w sklepach! Ministerstwo Zdrowia OSTRZEGA! Koronawirus w Polsce [RELACJA NA ŻYWO]

Jak się nie dać wirusowi? Zalecenia immunologów

Super Raport - odc. 6. Goście: Budka, Rotkiel