Amerykanie wyróżnili polskie potrawy. Te przysmaki trzeba spróbować - Super Express
Żurek

Żurek

Żurek to perfekcyjny polski posiłek. Traktowany jest jak narodowy skarb kulinarny. Istnieje wiele regionalnych odmian tego dania, ale zwykle podaje się go z jajkiem na twardo.

Autor: By Radosław Drożdżewski (User:Zwiadowca21) - Praca własna, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Flaki

Flaki

Nazwa nie brzmi zbyt apetycznie, ale ma duże znaczenie dla Polski. Zupa ta jest popularna w kraju od XIV wieku i była ulubionym daniem króla Władysława Jagiełły.

Autor: Alina Zienowicz Ala z, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Bigos

Bigos

Jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków potraw. To połączenie trzech składników: kapusty kiszonej, mięsa i świeżej kapusty. CNN podkreśla, że im więcej używa się różnego rodzaju mięsa, tym mocniejszy smak bigosu.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Pierogi

Pierogi

Pierogi to jedno z najbardziej znanych dań w Polsce. CNN podkreśla, że po skosztowaniu jednego każdy czuje ochotę na więcej.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Czernina

Czernina

Ta zupa kojarzy się z Polską. Przygotowywana jest z kaczej krwi i mieszanki cukru oraz octu. CNN opowiada, że jeszcze kilka wieków temu podawano ją mężczyźnie, który prosił o rękę córki. Oznaczało to odmowę rodziców, aby poślubił kobietę.

Autor: MOs810, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Tatar

Tatar

Potrawa składa się głównie z surowej mielonej wołowiny, która połączona jest z cebulą i żółtkiem jaj. Pochodzi ona z Mongolii, ale do Polski przybyła w średniowieczu i Polacy pokochali tę potrawę.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

CNN porównał kotlet schabowy do sznycla wiedeńskiego. CNN podkreślił, że można go dostać w każdej polskiej restauracji.

Autor: Silar, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Pochodzą z województwa śląskiego i tam są najlepsze. Kluski śląskie to knedle ziemniaczane z dziurką w środku, którymi zajadają się nie tylko mieszkańcy woj. śląskiego, ale i całej Polski. Najlepiej smakują z piwem.

Autor: Ewkaa, CC/ CC BY-SA 4.0
Rozwiń
Kaszanka

Kaszanka

CNN podkreślił, że dania związane z krwią mają szczególne miejsce w polskiej kuchni. Tak jest właśnie w przypadku kaszanki, czyli kiełbasy, która jest ciekawie przygotowana.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Racuchy

Racuchy

Jedną z najbardziej słodkich potraw w Polsce są racuchy, które są krewnymi naleśników. Tak charakteryzuje tę potrawę CNN. Amerykańscy dziennikarze podkreślają, że trudno je znaleźć w restauracjach, bowiem to dane typowo domowe.

Autor: Pilecka, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Zdaniem CNN tysiące polskich rodzin polegało na plackach ziemniaczanych, gdy nie było chleba.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Danie typowe dla Poznania, które w 2008 roku Unia Europejska wpisała do rejestru chronionych tradycyjnych specjałów. Niewiele cukierni ma prawo, aby go produkować.

Autor: MOs810, CC/ CC BY-SA 3.0
Rozwiń
Pierniki toruńskie

Pierniki toruńskie

CNN podkreśla, że zapach świeżo upieczonych pierników najlepiej czuć w Toruniu. To właśnie tam wytwarzane są od setek lat najlepsze pierniki.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Makowiec

Makowiec

Makowiec to popularne polskie ciasto, które można znaleźć w każdej polskiej piekarni i kawiarni. Szczególnie popularne jest w okresie wielkanocnym i bożonarodzeniowym.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Oscypek

Oscypek

Tworzony jest wyłącznie w Tatrach. To odmiana sera wędzonego z solonego mleka owczego. Ser ten można spotkać jednak w każdym zakątku kraju, ale najlepiej smakuje w Zakopanem.

Autor: - zdjęcie poglądowe/ Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Żurek
Flaki
Bigos
Pierogi
Czernina
Tatar
Kotlet schabowy
Kluski śląskie
Kaszanka
Racuchy
Placki ziemniaczane
Rogale świętomarcińskie
Pierniki toruńskie
Makowiec
Oscypek
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email