Trujące i niebezpieczne grzyby w Polsce - Super Express
Muchomor sromotnikowy (muchomor zielonawy)

Muchomor sromotnikowy (muchomor zielonawy)

Dla ludzi jest śmiertelnie trujący. Mimo, że ma łagodny smak, to już 30 gramów tego grzyba może być dawką śmiertelną. Toksyny w nim zawarte powodują nieodwracalne uszkodzenia wątroby, nerek i innych narządów wewnętrznych.
Autor: Jerzy Opioła / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Muchomor jadowity

Muchomor jadowity

Podobnie jak muchomor sromotnikowy, jest śmiertelnie trujący. Posiada te same toksyczne związki co muchomor sromotnikowy, jednak jest rzadziej występującym gatunkiem. Bywa mylony z jadalnymi pieczarkami.
Autor: Eric Steinert / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Muchomor plamisty

Muchomor plamisty

W Polsce bardzo pospolity. Zawiera toksyny działające na centralny układ nerwowy. Powoduje zaburzenia układu pokarmowego z wymiotami i biegunką, zaburzeniami wzroku, sennością, utratą przytomności, nawet śmiercią.
Autor: Jerzy Opioła / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Muchomor czerwony

Muchomor czerwony

Bardzo charakterystyczny grzyb. Powoduje zatrucie z narkotycznymi zmianami świadomości (zaburzenie postrzegania, utrata poczucia czasu). Występują wymioty, biegunka, duszności, zmiana częstotliwości tętna.
Autor: Onderwijsgek / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Muchomor narcyzowy

Muchomor narcyzowy

Dla człowieka trujący. Pierwsze objawy zatrucia występują 3 godziny po spożyciu. Skutkami są halucynacje, wymioty, biegunka, nadmierne pobudzenie i zaburzenie rytmu serca. Może występować śpiączka, a nawet śmierć.
Autor: Ryane Snow / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Borowik szatański

Borowik szatański

Mimo, że w Polsce występuje rzadko, to nadal może być mylony przez mniej wprawnych grzybiarzy z jadalnymi gatunkami z rodziny borowikowatych. Borowik szatański powoduje poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Autor: Bernypisa / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Goryczak żółciowy

Goryczak żółciowy

Kolejny gatunek, na którym "przejechać" mogą się mniej uważni grzybiarze. Z pozoru wygląda jak jeden z jadalnych okazów. Co prawda nie jest trujący, jest jednak niejadalny. Jego bardzo gorzki smak zepsuje każdą potrawę.
Autor: Jerzy Opioła / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Czubajka ostrołuskowata

Czubajka ostrołuskowata

Jej młode osobniki bywają bardzo podobne do jadalnej czubajki kani. Starsze owocniki czubajki ostrołuskowatej są jednak mniejsze. Jest to grzyb lekko trujący, jego spożycie wywołuje biegunkę i wymioty.
Autor: Christine Braaten / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Gąska tygrysia

Gąska tygrysia

W naszym kraju nie jest popularny. Podobny do jadalnej gąski żółknącej. Po 2 godzinach od spożycia występują bóle brzucha z biegunką i wymiotami. W skrajnych przypadkach możliwa jest niewydolność układu krążenia i śmierć.
Autor: Jerzy Opioła / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Lisówka pomarańczowa

Lisówka pomarańczowa

Niektóre osobniki tego gatunku bywają bardzo podobne do pieprznika jadalnego. Lisówka pomarańczowa jest jednak niejadalna, a spożycie jej w większej ilości może wywołać dolegliwe problemy gastryczne.
Autor: Jerzy Opioła / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Dzwonkówka trująca

Dzwonkówka trująca

W naszym kraju nie występuje bardzo często. Wywołuje zaburzenia pracy żołądka i jelit, wymioty i biegunkę. Pierwsze skutki zatrucia 15 minut po spożyciu. W przypadku zjedzenia większej ilości istnieje ryzyko zgonu.
Autor: Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Piestrzenica kasztanowata

Piestrzenica kasztanowata

Bardzo charakterystyczny grzyb, mylony ze smardzem jadalnym. Spożycie może mieć katastrofalne konsekwencje. Toksyny w niej zawarte mogą powodować uszkodzenia wątroby, śledziony i nerek, szpiku kostnego i wzroku.
Autor: Jason Hollinger / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Hełmówka jadowita

Hełmówka jadowita

To powszechnie występujący grzyb rosnący w kępkach. Dla człowieka jest potencjalnie śmiertelnie trujący, ze względu na zawartość tych samych toksyn, które występują w najgroźniejszych muchomorach.
Autor: Lebrac / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Strzępiak ceglasty

Strzępiak ceglasty

W Polsce występuje często, w związku z czym może stanowić poważne zagrożenie. Spożycie strzępiaka ceglastego przez zawarte w nim toksyny może powodować śmiertelne zatrucia.
Autor: Andreas Kunze / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Zasłonak rudy

Zasłonak rudy

W latach 50. XX wieku był powodem fali zatruć w Polsce, podczas której zmarło 10 osób. Badania wykazały, że jedna z toksyn powoduje uszkodzenie i niewydolność nerek już po spożyciu nawet 100 gramów.
Autor: Andreas Kunze / Wikimedia.org/ Creative Commons
Rozwiń
Powrót
Muchomor sromotnikowy (muchomor zielonawy)
Muchomor jadowity
Muchomor plamisty
Muchomor czerwony
Muchomor narcyzowy
Borowik szatański
Goryczak żółciowy
Czubajka ostrołuskowata
Gąska tygrysia
Lisówka pomarańczowa
Dzwonkówka trująca
Piestrzenica kasztanowata
Hełmówka jadowita
Strzępiak ceglasty
Zasłonak rudy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email