10 zasad bezpiecznego obżarstwa

2008-01-28 20:29

Psycholodzy radzą, że często lepiej zjeść coś tuczącego niż przeżywać stres z powodu, że się sobie odmówiło. Innego zdania są dietetycy. Można jednak tak jeść, żeby i dać rozkosz podniebieniu, i być spokojnym o figurę. Jak to zrobić? Oto 10 zasad bezpiecznego obżarstwa.

1. Zacznij od solidnego śniadania. Badania potwierdzają, że ci, którzy jedzą niewielkie śniadanie bądź, jeszcze gorzej, rezygnują z niego, w ciągu dnia jedzą więcej i bardziej kalorycznie.

2. Jedz zupy, bo one doskonale zaspokajają głód. Naukowcy odkryli, że np. zupa z kurczaka z ryżem jest o wiele bardziej sycąca niż ta sama ilość kurczaka i ryżu oraz szklanka wody podane osobno. Poza tym zupa dłużej pozostaje w żołądku, a to przedłuża uczucie sytości.

3. Czerp przyjemność z jedzenia - nie odmawiaj sobie tego, na co masz nieposkromioną ochotę, tylko jedz to w mniejszych ilościach.

4. Jedz powoli, bo wtedy z pewnością zjesz mniej. Odkładaj nóż i widelec po każdym kęsie. I pamiętaj, że informacja o tym, że jesteś już syty, dociera do mózgu dopiero 20 minut po tym fakcie!

5. W chwili, gdy poczujesz, że twój głód został zaspokojony, wstań od stołu. Przestań jeść, nawet jeśli talerz jeszcze nie jest pusty.

6. Jedząc, skup się głównie na jedzeniu. Ci, którzy jedzą podczas oglądania telewizji czy w tym czasie czytają, z reguły pochłaniają większe ilości.

7. Pamiętaj, że nawet najbardziej niezdrowa potrawa może stać się bardziej zdrowa, jeśli się ją odpowiednio przygotuje. I tak np. zamiast stosować panierkę z mąki, bułki tartej i jaja, obtocz schabowego w pestkach słonecznika czy dyni. Do bigosu wrzuć garść ziół przyprawowych. Rób smakowe masełka (ze świeżymi ziołami lub czosnkiem). Do tłustych potraw używaj chrzanu, musztardy (gorczyca), które doskonale radzą sobie z cholesterolem.

8. Jeśli często sięgasz po orzeszki, to pamiętaj, że są one bardzo kaloryczne. Na przykład 10 orzeszków ziemnych to już ok. 100 kcal. Tyle samo kalorii ma garść niełuskanych pestek słonecznika czy dyni oraz łyżka masła orzechowego. Dość kaloryczne są też suszone owoce i niektóre świeże, np. 4 daktyle to już ok. 100 kcal.

9. Jedz tylko wtedy, gdy czujesz głód. Często jemy z powodów, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym fizycznym głodem. Na przykład bierzemy w kinie porcje popcornu lub rodzynki w czekoladzie tylko dlatego, że inni tak robią.

10. Sałatki i surówki staraj się jeść przed głównym posiłkiem. To pomoże ci w trawieniu i sprawi, że zjesz mniej.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki