Chcesz być zdrowa, a do tego mieć ładną figurę? Jedz produkty bogate w błonnik. Bo choć w żaden sposób nie jest przyswajany przez nasz organizm, to pozytywnie wpływa na jego stan. Chroni serce (ogranicza wchłanianie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu) obniża poziom cukru we krwi, co powinni docenić cukrzycy. Oczyszcza organizm z toksyn. To nie wszystko!
Błonnik dba o nasz układ pokarmowy, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na hemoroidy oraz nowotwór jelita grubego.
Pomaga zrzucić zbędne kilogramy, bo nie dostarcza kalorii, za to zmniejsza łaknienie. Dzięki absorbowaniu wody wypełnia i syci, a także opóźnia moment, kiedy pożywienie opuszcza żołądek.
Ze względu na te właściwości produkty bogate w błonnik powinny być podstawą diety każdego, kto dba o swoje zdrowie. W codziennej diecie zaleca się pożycie 20-40 g błonnika dziennie.
Przeczytaj także: Jak zatrzymać opaleniznę
Gdzie go szukać?
Najbogatszym jego źródłem są produkty pełnoziarniste - pieczywo, kasze, ryż brązowy, otręby, płatki zbożowe. W dużych ilościach znajduje się także w nasionach roślin strączkowych (groch, fasola) oraz warzywach kapustnych, korzeniowych i owocach np.morele i śliwki suszone, rodzynki,maliny, jabłka, banany i gruszki, orzechy.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj