Genialny patent na suszenie grzybów bez piekarnika i suszarki. Szast prast i będą gotowe

i

Autor: Andrej Bujna/Pixabay Genialny patent na suszenie grzybów bez piekarnika i suszarki. Szast prast i będą gotowe

Wystarczy 20 minut

Genialny patent na suszenie grzybów bez piekarnika i suszarki. Szast prast i będą gotowe

2022-10-18 15:52

Suszenie grzybów na słońcu jest jednym z najlepszych i najtańszych sposób na zachowanie aromatycznych darów lasu, jednak kiedy pogoda nie dopisuje, warto zastosować inne metody. Jeśli chcemy szybko wysuszyć grzyby, a nie dysponujemy specjalnym urządzeniem lub piekarnikiem możemy wykorzystać mikrofalówkę. W ten sposób grzyby będą gotowe na zimę w ekspresowym tempie.

Suszenie grzybów na słońcu to jedna z najstarszych metod. Jednak wilgotna i deszczowa jesień nie sprzyja takiej konserwacji darów lasu. O wiele łatwiej będzie wysuszyć grzyby w specjalnej suszarce. Jednak to urządzenie, którym dysponuje niewiele osób. Alternatywą może być piekarnik albo mikrofala. Zwolennicy tej ostatniej metody podkreślają, że dzięki suszeniu grzybów w mikrofalówce oszczędzają mnóstwo czasu. Jak to zrobić?

Suszenie grzybów w mikrofali. Jaka temperatura będzie odpowiednia?

Jak wspomnieliśmy wyżej suszenie grzybów w mikrofali jest doskonałą alternatywą dla suszenia grzybów na słońcu. Dzięki tej metodzie borowiki i podgrzybki zachowują niesamowity aromat, a my oszczędzamy czas. Choć najlepiej jest połączyć obie metody. Wtedy mamy pewność, że nasze zbiory są dobrze zabezpieczone przed pleśnią. Żeby wysuszyć grzyby w mikrofalówce wystarczy włożyć je do urządzenia i podgrzewać z maksymalną mocą przez dwie minuty. Wtedy powinna odparować z nich woda. Po kilku minutach otwieramy drzwiczki mikrofali, chwilę czekamy i powtarzamy czynność (zmniejszamy moc do 100 w), aż grzyby będą wystarczająco suche. Zazwyczaj trwa to około 20 minut.

Jak przygotować grzyby do suszenia w mikrofalówce?

Bez względu na to, czy przy suszeniu grzybów zamierzamy zastosować metodę z wykorzystaniem mikrofali, czy innego sprzętu, nie powinniśmy ich wcześniej moczyć. Do ich oczyszczenia używamy szczoteczki i nożyka. Małe kapelusze można suszyć w całości, duże lepiej pokroić na mniejsze części. Pamiętaj też, że nie każde grzyby nadają się do suszenia. Np. maślaki lepiej zamarynować.

ZOBACZ TEŻ: Arcypyszne grzyby czekają w lesie. Gdzie rosną kurki? Zapamiętaj te zasady, a wrócisz z grzybobrania z pełnym koszem

Sonda
Która metoda suszenia grzybów jest według Ciebie najlepsza?
Tańczące z Promocjami 18.10.22
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany