Jagoda Kamczacka

i

Autor: Shutterstock Jagoda kamczacka to prawdziwa bomba witaminowa. Jak smakuje i dlaczego warto ją jeść?

Własnie ruszył sezon

Jagoda kamczacka lepsza niż borówka? Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i jest na liście nutraceutyków. To „jagoda długiego życia i dobrego wzroku”

2023-06-07 14:35

Właśnie wystartował sezon na jagodę kamczacką. Warto jeść te owoce, bo mają mnóstwo właściwości odżywczych, które znakomicie wpływają na nasz organizm. Choć w Polsce popularniejsza jest borówka amerykańska, to ci, którzy dbają o różnorodność diety, powinni zainteresować się także jagodą. Tym bardziej że w porównaniu do borówki, jagoda kamczacka ma znacznie więcej właściwości zdrowotnych.

Jagoda kamczacka widnieje na liście nutraceutyków, to znaczy, że łączy w sobie wartość żywieniową z działaniem farmaceutycznym. Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny (Lonicera caerulea) przywędrował do nas z Azji, ale znakomicie udaje się w naszym klimacie. Mało wymagający krzew, który rodzi pyszne owoce, można uprawiać nawet w przydomowym ogródku. To prawdziwa bomba witaminowa, która dodatkowo znakomicie smakuje. Jakie ma właściwości zdrowotne, jak smakuje i jak ją uprawiać?

ZOBACZ TEŻ: Kapusta. Młoda to poezja smaku. Ma mało kalorii, a te sposoby na jej przygotowanie to przepis na sukces

Spis treści

  1. Czy warto jeść jagodę kamczacką? Poznaj właściwości zdrowotne
  2. Jak smakuje jagoda kamczacka i do czego ją wykorzystać? W sezonie warto jeść surową
  3. Jagoda kamczacka a borówka amerykańska. Jaka jest różnica?
  4. Jagoda kamczacka – uprawa. Co posadzić obok jagody kamczackiej?

Czy warto jeść jagodę kamczacką? Poznaj właściwości zdrowotne

Jagoda kamczacka przez Japończyków nazywana jest „jagodą długiego życia i dobrego wzroku”. Warto ja jeść nie tylko dlatego, że dobrze smakuje, ale także wspomaga walkę ze złym cholesterolem, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. W porównaniu z czarną borówką zawiera 50 proc. więcej polifenoli, czyli niezwykle cennych antyoksydantów. Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. W składzie znajdują się witaminy A, C, B1, B2, B9, B6, E, P, K oraz magnez, bor, sód, potas, wapń, fosfor, mangan, miedź, bar, krzem, jod. Jagoda kamczacka wspiera odporność, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce oraz wzrok. Pomaga także przy infekcjach pęcherza i poprawia prace mózgu. Owoce jagody kamczackiej mają także właściwości odtruwające.

Jak smakuje jagoda kamczacka i do czego ją wykorzystać? W sezonie warto jeść surową

Jagoda kamczacka w smaku przypomina borówkę amerykańską, jednak jest od niej odrobinę kwaśniejsza z subtelną nutką goryczy. Warto także pamiętać, że dojrzałe owoce są słodkie, a kwasowość jest niemal niewyczuwalna. W sezonie jagody kamczackie warto jeść na surowo. Można je dodawać do jogurtów, owsianki i lodów. Jagoda kamczacka znakomicie sprawdzi się w różnego rodzaju nalewkach, ciastach, sokach i konfiturach.

Jagoda kamczacka a borówka amerykańska. Jaka jest różnica?

Kształt i rozmiar to podstawowa różnica między owocami. Jagoda kamczacka jest odrobinę większa od borówki amerykańskiej i ma podłużny kształt. Jak pisaliśmy wyżej, różnice są wyczuwalne także w smaku. Jagoda kamczacka jest bardziej wyrazista. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, są podobne, chociaż jagoda kamczacka zawiera znacznie więcej antocyjanów, które są silnymi antyoksydantami. Ma także więcej witaminy C oraz E, a także błonnika, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń i potas. Ponadto jagoda kamczacka jest bardziej odporna na mróz.

Jagoda kamczacka – uprawa. Co posadzić obok jagody kamczackiej?

Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew kamczacki, jest mało wymagającym krzewem. Najlepiej sadzić go od września do połowy listopada. Jagoda kamczacka jest odporna na mróz i szkodniki. Dobrze rośnie w glebie o kwasowości od pH 4,5 do 6,5. Zbyt kwaśna gleba jej nie służy (liście bledną i opadają, słabiej owocuje). Najlepsze będzie dla niej stanowisko słoneczne, ale osłonięte od wiatru, jednak sprawdzi się także półcień. Krzew lubi także wilgoć, dlatego podczas upalnego i suchego lata trzeba ją podlewać. Jednak trzeba także pamiętać, że jagoda kamczacka źle toleruje zastój wody i wysoki poziomu wód gruntowych.

ZOBACZ TEŻ: Nie wyrzucaj suchego chleba, zrób z niego nawóz! Pomidory i ogórki rosną po nim jak dzikie, a kwiaty obsypują się pąkami. Sposób babci działa rewelacyjnie

Sonda
Borówki amerykańskie czy jagody kamczackie? Które owoce wolisz?
Tańczące z Promocjami 05.06

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki