W książce „Ziemniaki w roli głównej” znajdziesz informacje o:
– wartościach odżywczych ziemniaków – rozwiewamy wątpliwości i mity dotyczące kaloryczności, indeksu glikemicznego oraz tego dla kogo są wskazane, a kto musi kontrolować ich spożycie;
– diecie ziemniaczanej – na czym polega i komu jest polecana;
– nowościach na rynku – ziemniakach o miąższu niebieskim, purpurowym i fioletowym – jak je wykorzystywać w kuchni;
– typach kulinarnych i odmianach – podpowiemy, które do czego się najlepiej nadają (np. na placki, na puree, na frytki);
– jak wybierać, rozpoznawać na rynku te zdrowe i dobre, gdzie i jak przechowywać;
– sposobach obróbki termicznej – które typy najlepiej piec, które gotować w wodzie, a które na parze itp.
– przyprawach i sosach, które dobrze łączą się z ziemniakami.
Piszemy też o tym, jak nie marnować ziemniaków, np. pozostałych z obiadu – jakie pyszne dania można z nich zrobić na drugi dzień.
Jest też 90 przepisów na: sałatki, zupy, puree, placki, kluski, kotlety, pyzy, kartacze, nadziewane i zapiekane na wiele sposobów, zapiekanki (np. ziemniaki po napoleońsku), baby i kiszki ziemniaczane, frytki i chipsy.
Inspiracje czerpiemy z kuchni polskiej, ale i litewskiej, rosyjskiej, francuskiej, hiszpańskiej, angielskiej, włoskiej.
Książkę „Ziemniaki w roli głównej” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby