Romantyczna kolacja tylko we dwoje

i

Autor: Pixabay Przejdź dalej i zobacz najlepsze pomysły na Walentynki 2020 w Krakowie!

Dzień Dobrych Uczynków - zaskocz swoich bliskich

2022-05-19 8:45

W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Dzień Dobrych Uczynków może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego. Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.

Dzień Dobrych Uczynków – o co w nim chodzi?

Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Ekologiczna Arka, której celem było zwrócenie uwagi na otaczający nas świat – innych ludzi, zwierzęta i środowisko naturalne oraz zachcenie dorobienia dobrych uczynków. Dlatego 19 maja pamiętajmy o miłych gestach i bezinteresownych działaniach, bo okazuje się, że są one w stanie sporo zmienić. Uśmiech na ulicy, pomoc starszej osobie przy wejściu do tramwaju – to tak niewiele, a stanowi drobny, miły znak wobec innych. My natomiast postanowiliśmy, w Dzień Dobrych Uczynków zachęcić wszystkichnzapracowanych i zabieganych do skupienia się na partnerach, zwłaszcza że w natłoku codziennych zadań łatwo jest zapomnieć o prostym okazywaniu sobie bliskości, czułości iwsparcia. A spożywanie razem posiłków sprzyja budowaniu relacji, pogłębianiu więzi i jest ważnym elementem związku. Pozwala również nabrać dystansu do codziennych spraw i poprostu się wyciszyć.

Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?

Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze –odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzieniespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.

Zobacz także: Potężne promocje - Pepco. Wyprzedaż, która wbija fotel. O takiej koszuli marzył każdy, a jej cena zwala z nóg

Randkę zacznijcie już w kuchni!

Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym dniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzieńczasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki zwędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji: 6

Składniki:

• 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR

• 1 cytryna

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno

• 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)

• 1 upieczony burak

• 2 pomarańcze

• 50 g orzechów laskowych

• 100 g sera z niebieską pleśnią

• 300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrój upieczonego buraka w cząstki.

2. Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.

3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.

4. Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkęi posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.

Zadbaj o nastrój

Muzyka, zastawa, odpowiednie światło... Niech to będzie wyjątkowy wieczór. Jeśli na co dzień preferujesz wygodne dresy, tym razem postaw na coś bardziej eleganckiego – niech Twój ubiór też podkreśla wyjątkowość tej okazji! Komponując jadłospis, wybierajmy składniki, które nie są takie oczywiste i raczej nie jadamy ich na co dzień. Egzotyczne owoce, wykwintne mięsa, a może grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami? Do tego świece albo niewielkie lampiony i nastrojowa muzyka – we własnej jadalni lub salonie uzyskamy niepowtarzalny klimat.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

• 24 krewetki

• 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny

• 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KNORR

• 300 g świeżego ananasa lub z puszki

• 1 papryka czerwona

• 3 pomidory

• 2 łyżki kaparów w zalewie

• 1 czerwona cebula

• 1 ząbek czosnku

• 1 pęczek świeżej kolendry

• 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki ketchupu. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.

2. Ananasa oraz paprykę pokrój w kostki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr oraz po 2 łyżki ketchupu i oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki, by uformować kolorowe i smaczne szaszłyki.

3. Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla.

To, co tygryski lubią najbardziej

Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczneklimaty.

Domowe nigiri-sushi

Czas przygotowania: 15 min.

Liczba porcji:4

Składniki:

• 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba

• 20 g pasty wasabi

• 300 g ugotowanego ryżu

• 1 opakowanie nori

Sposób przygotowania:

1. Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.

2. Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.

3. Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.

4. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigir

Piotr Ikonowicz o relacjach z Magdą Gessler

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki