Święcenie pokarmów wielkanocnych

i

Autor: Grzegorz Kluczyński Święcenie pokarmów wielkanocnych

Święcenie pokarmów w Szczecinie. Mieszkańcy od rana odwiedzają kościoły z koszyczkami wielkanocnymi

2019-04-20 11:12

Wielka Sobota to dzień, w którym katolicy odwiedzają kościoły, by poświęcić jedzenie, które następnego dnia trafi na wielkanocny stół.

Od rana w kościołach trwa święcenie wielkanocnych koszyczków. To jedna z najpopularniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Jej historia sięga XIV wieku. Po pobłogosławieniu pokarmu wierni udają się zwykle do Grobu Pańskiego.

Przeczytaj również: Sklepy otwarte w Wielkanoc w Szczecinie. Gdzie zrobić zakupy 21 i 22 kwietnia?

Co wkładamy do wielkanocnych koszyczków?

Przede wszystkim jajka, a poza nimi chleb, kawałek wędliny i sól. Często pojawia się w nich również kawałek ciasta i chrzan. Nieodłącznym elementem wielkanocnego koszyczka jest także wykonany z masła lub cukru baranek i gałązki bukszpanu.

Święcenie pokarmów trwa w szczecińskich kościołach od rana i zakończy się późnym popołudniem. Wtedy rozpocznie się liturgia Wigilii Paschalnej, która kończy Triduum Paschalne i rozpoczyna święta wielkanocne.

Przeczytaj również: Wielkanocne zwyczaje w Zachodniopomorskiem. Jakie tradycje praktykujemy w naszym regionie? [GALERIA]

Zobacz wideo: