Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego. Oczarujesz rodzinę i przyjaciół - Super Express
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym Małgorzaty Dembińskiej z Grębocina
Autor: archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym Małgorzaty Dembińskiej z Grębocina

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym Małgorzaty Dembińskiej z Grębocina

Składniki:

  • - ok. 600 g śledzi a’la matias,
  • - 180 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • - 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej – np. Dijon,
  • - 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej,
  • - 1 łyżeczka miodu nektarowo-spadziowego (można użyć innego),
  • - pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • - 3 gałązki tymianku,
  • - 2-3 małe cebule,
  • - 2 łyżki leju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę na średnim ogniu. Kiedy cebula zrobi się półprzezroczysta, to znak, że właśnie jest zeszklona i stała się lekko miękka. Z gałązek tymianki ściągam zielone listki i wrzucam do cebuli, chwilę smażę. Następnie odstawiam do przestygnięcia.

Do wysokiego naczynia wkładam łyżkę jogurtu naturalnego, obie musztardy oraz miód. Miksuję blenderem do powstania kremowej konsystencji.

Śledzie wyjmuję z opakowania, moczę (kilka godzin przed przygotowaniem potrawy), odcedzam, kroję na kawałki, wkładam do głębokiej miseczki i posypuję zeszkloną cebulką z tymiankiem, a następnie polewam sosem musztardowym. Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Autor: archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym prezentuje Małgorzata Dembińska z Grębocina.

Autor: archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Zupa grzybowa na kwasie z kiszonej kapusty Joanny Wysockiej-Słonieckiej z KGW Nowoczesne Gospochy

Zupa grzybowa na kwasie z kiszonej kapusty Joanny Wysockiej-Słonieckiej z KGW Nowoczesne Gospochy

Składniki:

  • - grzyby leśne suszone
  • - kwas z kapusty kiszonej
  • - wywar warzywny
  • - śmietana 30%
  • - domowy makaron lub kluski lane,
  • - przyprawy,

Grzyby zalewamy wrzącą wodą, aby zmiękły. Dobrze jest je przed zalaniem wodą nieco pokruszyć, aby później w zupie znalazły się zgrabne kawałki, a nie całe grzyby.

W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Na litrowy słoik grzybów suszonych około 2-2,5l wywaru.

Gdy grzyby zmiękną, dodajemy je do wywaru razem z wodą, która je zalaliśmy - jest ona pełna aromatu.

Zupę gotujemy na małym ogniu aż grzywny będą całkowicie miękkie. Następnie dolewamy od 0,5 do 1 l kwasu z kiszonej kapusty - ilość kwasu zależy zarówno od jego jakości jak o od naszych preferencji. Ja lubię, kiedy zupa jest wyrazista w smaku, dlatego wlewam prawie zawsze cały litr. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Na koniec zaprawiamy ją słodką śmietaną - pamiętajmy tylko, aby nie wlewać jej bezpośrednio do garnka, a najpierw zahartować ją odrobiną zupy.

Zupę grzybową podajemy z makaronem domowej roboty.

Autor: CC Pixabay.com / licencja Creative Commons / Zdjęcie poglądowe/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

- Jest równie smaczna w wigilię jak i w pierwszy dzień świąt. Czaruje zapachem grzybów, rozgrzewa i niezmiennie kojarzy się z okresem świątecznym. Ten przepis jest w mojej rodzinie gotowana jest odkąd pamiętam - zapewnia Joanna Wysocka-Słoniecka.

Autor: archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Barszcz czerwony Marzeny Lewandowskiej Sołtyski Sołectwa Ostaszewo, Przewodniczącej KGW Alebabki

Barszcz czerwony Marzeny Lewandowskiej Sołtyski Sołectwa Ostaszewo, Przewodniczącej KGW Alebabki

Składniki:

  • - 1 kg buraków ćwikłowych,
  • - 1,5 litra wody lub bulionu
  • - kawałek pora,
  • - 1 marchew,
  • - 1 pietruszka,
  • - 1 szklanka zakwasu z buraków,
  • - 0,5 szklanki wody od moczonych grzybów
  • - przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, listek laurowy, szczypta soli, łyżeczka cukru, łyżkę octu.

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz dzień wcześniej. Warzywa obierz i pokrój na dość duże kawałki, włóż do garnka i zalej bulionem, dodaj przyprawy.

Gotuj zupę pod przykryciem około 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.

Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu , łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wodę od moczenia grzybów i łyżkę octu, Wszystko wymieszaj.

Nie gotuj już więcej po wykonaniu tych czynności. Przed podaniem wystarczy podgrzać zupę.

Autor: KGW Alebabki/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

- To sprawdzony i niezawodny przepis - gwarantuje Marzena Lewandowska.

Autor: Olek Urbański / Starostwo Powiatowe w Toruniu/ Materiały prasowe
Rozwiń
Zupa jagodowa z makaronem z czarnym makiem wg przepisu Marty Kamińskiej przewodniczącej Rady Rodziców z Przedszkola Chatka Puchatka w Lubiczu Górnym

Zupa jagodowa z makaronem z czarnym makiem wg przepisu Marty Kamińskiej przewodniczącej Rady Rodziców z Przedszkola Chatka Puchatka w Lubiczu Górnym

Składniki:

  • - 0,5 kg jagód,
  • - 1,5 szklanki wody,
  • - cukier do smaku.
  •  Ciasto na makaron z czarnym makiem:
  • - 1,5 szklanki mleka,
  • - ¾ łyżki suchego czarnego maku,
  • - 2 łyżki oleju z 1 szklanką gotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części. Następnie trzeba je rozwałkować i kroić jak makaron. Tak przygotowane kluski wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody i gotujemy go do lekkości.

Po ugotowaniu makaron należy przecedzić, przelać zimą wodą.

Ugotowany makaron z czarnym makiem nakładamy do bulionówek i zalewamy chłodną zupą jagodowa.

Autor: Archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

- To moje ulubiona potrawa wigilijna, bez której nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia – poleca Marta Kamińska

Autor: archiwum prywatne/ Materiały prasowe
Rozwiń
Pierogi z kapustę i grzybami Mirosławy Kłosińskiej z Zarządu Powiatu Toruńskiego, Sekretarz Gminy Obrowo

Pierogi z kapustę i grzybami Mirosławy Kłosińskiej z Zarządu Powiatu Toruńskiego, Sekretarz Gminy Obrowo

Ciasto:

  • - 2 kg mąki,
  • - 3 szklanki ciepłej wody,
  • - 1 łyżka soli.

Ciasto należy dobre wyrobić. Rozwałkować i wycinać kółka, z których powstaną pierogi.

Farsz:

  • - 1 kg kiszonej kapisty,
  • - 0,5 kg pieczarek,
  • - 0,5 kg grzybów leśnych,
  • - 1 cebula,
  • - pieprz i sól do smaku.

Kapustę należy ugotować razem z podsmażonymi wcześniej grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku i zmielić. Zmielony farsz nakładamy na powycinane wcześniej okręgi z ciasta i lepimy pierogi.

Gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie.

Autor: Potrawy Mirosława Kłosińska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego

- Zrobiłam dla moich bliskich pierogi z 10 kg mąki - przyznaje Mirosława Kłosińska.

Autor: Agnieszka Niwińska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email