Żeliwna, ręczna, przykręcana do stołu. Mielenie mięsa na kotlety, pasztet czy farsz to był rytuał.
Autor: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Maszynka do mięsa - królowa PRL-owskiej kuchni
W wersjach z wymiennymi końcówkami można było przygotować też makaron lub nawet wyciskać ciasteczka. Ważyła tyle, co cegła i często przechodziła z babci na wnuczkę.
Autor: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Rożno Predom Self
Rożno Predom Selfa to kultowy sprzęt kuchenny z czasów PRL-u, łączący funkcje opiekacza, grilla i rożna. Produkowany był przez zakłady Predom-Selfa.
Autor: Marek Zajdler / East News
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Suszarka do grzybów
Duża, plastikowa, z przezroczystą pokrywą i sitami. Zazwyczaj stała w kącie kuchni lub na balkonie. Wydzielała specyficzny, intensywny zapach, który dla wielu do dziś oznacza koniec lata i przygotowania do zimy.
Autor: Zofia i Marek Bazak/East News
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Lodówka Mińsk - miała swoje miejsce w kuchni jak tron
Lodówka Mińsk lub Polar była marzeniem wielu rodzin. Z charakterystycznym buczeniem i nie do końca szczelnymi drzwiczkami, ale trzymała chłód, jak trzeba i to przez dekady.
Autor: Wikipedia
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Lodówka Mińsk - miała swoje miejsce w kuchni jak tron
Autor: Wikipedia
Powiększ zdjęcie
Ekspres ciśnieniowy
Ekspres ciśnieniowy, potocznie nazywany "ciśnieniowcem", to jedno z najbardziej charakterystycznych urządzeń kuchennych czasów PRL-u. Dla wielu Polaków był synonimem luksusu i nowoczesności w domowym parzeniu kawy.