Warszawa: Ile kosztują wypieki wielkanocne w cukierni

2010-04-01 3:00

Kto nie ma czasu ani ochoty na przyrządzanie świątecznych specjałów, może kupić gotowe w stołecznych cukierniach.

Do świąt wielkanocnych zostało już niewiele czasu. Praca, zakupy i obowiązkowe wiosenne porządki w domu mogą sprawić, że zabraknie już czasu na kręcenie ciast czy przygotowywanie różnorodnych kremów. Na szczęście w stolicy jest mnóstwo cukierni, które sprzedają słodkości równie pyszne jak te domowe. Kajmakowe mazurki, bakaliowe keksy czy lukrowane baby - to tylko niektóre z wielkanocnych przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łasuchy mają naprawdę ogromny wybór.

Przeczytaj koniecznie: Pięć powodów, dla których facet nie powinien sprzątać

- Dla moich klientów przygotowałem bogatą ofertę na święta, wszystko jak zawsze oparte wyłącznie na naturalnych składnikach. Prócz tradycyjnych drożdżowych bab będą oczywiście pięknie udekorowane mazurki owocowe i czekoladowe - zdradza cukiernik Wojciech Kowalski (54 l.).

Ile wydamy na świąteczne ciasta? Ceny tradycyjnych wielkanocnych bab wahają się od 16 do ok. 20 złotych za kilogram, sernik krakowski to wydatek rzędu 20 zł. Za sztukę pięknie zdobionych mazurków zapłacimy ok. 20-30 złotych - zależnie od ich wielkości oraz użytych składników.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki