Atlas grzybów. Grzyby jadalne i trujące. Jakie grzyby zbierać? - Super Express
Podgrzybek brunatny

Podgrzybek brunatny

Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4-12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Aromatyczny.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon biały. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką. Osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Maślak sitarz

Maślak sitarz

Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką skórką, osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki. Miąższ też jest lepki.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Podgrzybek zajączek

Podgrzybek zajączek

Ma zamszowy, aksamitny kapelusz o średnicy 3-10 cm w kolorze oliwkowym lub brązowym. Trzon prosty albo trochę zgięty, bladożółtawy. Miąższ żółtawobiały, nie ciemnieje. Skórka nie daje się oddzielić od miąższu. Trzon cienki.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Pieprznik jadalny (kurka)

Pieprznik jadalny (kurka)

Ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Czubajka kania

Czubajka kania

Ma duży kapelusz o średnicy 10-25 cm z ciemnymi strzępkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem. Blaszki delikatnie wyszczerbione.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Smardz jadalny

Smardz jadalny

Ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej nieforemnej główki pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany jest na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste. Gatunek objęty ochroną.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Podgrzybek brunatny
Borowik szlachetny
Maślak zwyczajny
Maślak sitarz
Podgrzybek zajączek
Pieprznik jadalny (kurka)
Czubajka kania
Smardz jadalny
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email