Jaki grill wybrać? Oto ranking najlepszych grilli - Super Express
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miejsce IV – odkryty grill na węgiel drzewny lub brykiety: cena od 120 do ponad 600 zł

Miejsce IV – odkryty grill na węgiel drzewny lub brykiety: cena od 120 do ponad 600 zł

  • Podczas używania grilla opalanego brykietem węgla drzewnego stwierdzono obecność 13 z 16 rakotwórczych WWA, zarówno podczas pieczenia potraw, jak i spalania samego paliwa. Wystarczy więc rozpalić pusty grill na brykiety, a już robi się niebezpiecznie, zwłaszcza dla osoby rozpalającej, a potem doglądającej.
  • Mając taki grill stężenie trujących substancji możemy nieco ograniczyć. Dla zdrowia powinno się zrezygnować z gotowych marynowanych mięs na grilla. Stare lub tłuste mięso to wyższe stężenie trucizn.
  • Naturalne przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, rozmaryn, chronią przed szkodliwymi związkami powstającymi podczas grillowania. Najwięcej wytwarza ich mięso peklowane, wędzone lub konserwowane saletrą, podczas pieczenia uwalniające rakotwórcze nitrozaminy. Z tego samego powodu na grill nie powinna trafiać kiełbasa. Piec trzeba na aluminiowych tackach: tłuszcz kapiący na węgiel to cała masa trucizn w powietrzu.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miejsce III – grill tradycyjny, ale z pokrywą: cena od 70 do 8500 (za ceramiczny)

Miejsce III – grill tradycyjny, ale z pokrywą: cena od 70 do 8500 (za ceramiczny)

  • Grill z pokrywą zapewnia jako takie bezpieczeństwo biesiadującym, ponieważ ruszt i żarzący się węgiel drzewny są zakryte.
  • Potrawy spod pokrywy mają lepszy smak, zapobiega ona powstawaniu płomieni, dzięki czemu mięso się nie spala. Świetny do przygotowania grubszych kawałków mięsa. A także do wędzenia.
  • Ma wywietrznik, który pozwala na regulowanie temperatury, wokoło grilla nie unosi się popiół z MP2,5 i wiatr go nie zdmuchuje, ale tak jak w grillu bez pokrywy, w tym z pokrywą też tworzy się 16 zabójczych WWA.
  • W takim grillu spala się mniej węgla drzewnego i brykietów z takiego węgla niż w grillu nieosłoniętym.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miejsce II – grill gazowy: cena od 140 do 4000 (za 6-palnikowy)

Miejsce II – grill gazowy: cena od 140 do 4000 (za 6-palnikowy)

  • Grill gazowy nie tylko nie emituje pyłu PM2,5, ale spośród 16 niebezpiecznych związków WWA wytwarza tylko połowę.
  • Grill gazowy jest prosty w użyciu, można go szybko rozpalić i szybko osiąga wymaganą temperaturę.
  • Ma też możliwość regulowania i utrzymywania żądanej temperatury w zależności od rodzaju potrawy.
  • Pośród grilli gazowych są modele z kilkoma palnikami, które pozwalają na zastosowanie różnych metod grillowania. Poza tym taki grill jest tańszy w użytkowaniu niż węglowy i łatwo utrzymać go w czystości.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miejsce I – grill elektryczny: cena od 70 do ponad 16000 (za elektryczny wodny)

Miejsce I – grill elektryczny: cena od 70 do ponad 16000 (za elektryczny wodny)

  • Grille elektryczne są wprawdzie stacjonarne, za to bezpieczne. Szybko się nagrzewają, można więc dzięki nim przygotować potrawy nawet w krótkim czasie.
  • Z jednej strony przez grille elektryczne tracimy wolność, bo jesteśmy uzależnieni od gniazdka z prądem, z drugiej jednak zyskujemy, bo nie ma dymu, który przeszkadza sąsiadom.
  • Wadą grilli elektrycznych jest to, że potrzebują źródła prądu, ale można je postawić na balkonie, a nawet w ogrodzie, używając odpowiednio długiego kabla.
  • Bezpieczny grill stojący w odpowiednim miejscu w ogrodzie, a niedaleko niego stół, przy którym siedzi rodzina i przyjaciele, to zdaniem wielu ideał grillowania. Podobnie jak grill gazowy, elektryczny jest łatwy do utrzymania w czystości.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Grill węglowy
Grillowa drożyzna? Zobacz tanie przepisy na grilla
Grill gazowy
Grill elektryczny
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email