Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Smardz jadalny – ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej, nieforemnej główki, pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Pieprznik jadalny (kurka) – ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Mleczaj rydz – ma kapelusz o średnicy 4–10 cm, w środku wklęsły lub lejkowaty, pomarańczowy z ciemnymi smugami. W miejscach uszkodzonych występują plamy brudnozielone. Z przekrojonych grzybów wypływa pomarańczowe mleczko.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Gąska żółta (zielonka) – kapelusz o szerokości 5–10 cm, o barwie zółtozielonej lub brązowooliwkowej, dość nieregularny. Osadzony jest na wygiętym, krótkim trzonie. Miąższ biały, tylko na brzegu żółtawy.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Czubajka kania – ma duży kapelusz o średnicy 10–25 cm z ciemnymi strzępkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem. Blaszki delikatnie wyszczerbione.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Opieńka miodowa – ma żółtawobrązowy, płaski, okrągły kapelusz, pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami. Osadzony jest na wysmukłym trzonie w kolorze miodowym z wyraźnym białawym pierścieniem.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Pieczarka bulwiasta – kapelusz o średnicy 6–12 cm, biały, szybko żółknący, półkolisty, potem rozpostarty. Blaszki białe, potem jasnoszare i szarawobrązowe. Skórzasty, cienki pierścień. Trzon i miąższ biały.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Pieczarka łąkowa (polna) – kapelusz o średnicy 4–12 cm, białawy, na powierzchni suchy, gładki, czasem pokryty drobnymi, szarzejącymi łuseczkami, początkowo półkolisty, potem rozpostarty. Miąższ biały, na przekroju lekko różowiejący.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Lejkowiec dęty – owocnik jest lejkowaty, potem przechodzi w kształt trąbki, pusty aż do spodu, ma 4–13 cm wysokości i od 2 do 5 cm średnicy. Brzeg pofałdowany. Strona zewnętrzna jest szara, gładka, pofałdowana, wewnętrzna barwy czarnobrązowej. Miąższ cienki, kruchy, szarobrązowy, aromatyczny.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Gołąbek zielonawy – kapelusz o średnicy 5–12 cm, bardzo mięsisty i jędrny, prawie kulisty. Barwy szarozielonej, białawej, skórka gruba i sucha, najczęściej popękana. Blaszki białe, pomiędzy nimi występują zmarszczki. Trzon masywny, równogruby, biały.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Gołąbek wyborny – kapelusz o średnicy 5–11 cm, młody półkulisty, potem rozpostarty, barwy czerwonej, środek ciemniejszy z odcieniami brązowymi. Blaszki gęste, białe lub kremowe. Trzon krótki i cylindryczny, biały, gładki. Miąższ dość zwarty, biały.
Autor: Archiwum serwisu
Popularne grzyby jadalne blaszkowate
Czernidłak kołpakowaty – kapelusz o średnicy 5–12 cm, walcowaty, białawy, na szczycie rudobrązowy, z grubymi, odstającymi, dachówkowato ułożonymi łuskami. Trzon pusty w środku, ku podstawie rozszerzony. Miękki, biały miąższ. Jada się tylko młode, zamknięte białe owocniki.
Autor: Archiwum serwisu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...