Anna Popek przygotowuje się do Wigilii i świąt Bożego Narodzenia: Mój dom pachnie pierniczkami

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, w którym zwalniamy tempa, żeby spotkać się z bliskimi. Anna Popek (51 l.) przygotowuje się do nich kilka tygodni wcześniej. Robi porządki, stroi dom i zabiera się za wypieki, których zapach roznosi się po przekroczeniu progu mieszkania.

- W tym roku pomyślałam o świętach znacznie wcześniej i już upiekłam pierniczki, a właściwie piernikowe ciasteczka do chrupania z dodatkiem miodu i cynamonu. Ich zapach od kilku dni pięknie roznosi się po domu. Za każdym razem jak wchodzę do mieszkania czuję atmosferę zbliżających się świąt – mówi „Super Expressowi” Ania.

Oprócz słodkości na stole muszą znaleźć się tradycyjne dania, takie jak zupa grzybowa, uszka czy ryba w galarecie.

- Wigilia to dla mnie zawsze zapach zupy grzybowej z suszonych prawdziwków. Cała rodzina ją uwielbia, więc od rana zaglądają do kuchni w oczekiwaniu na porcję – uśmiecha się dziennikarka.

Polecamy na święta: Najlepsze prezenty! Inspiracje znajdziesz TU... Pospiesz się, jeśli jeszcze nie pomyślałeś o najbliższych.

- Nie może zabraknąć też maleńkich uszek, o wielkości kciuka, faszerowanych gotowanymi grzybami połączonymi z fasolą typu Jaś. Wszystko mieszam i lekko podsmażam na oliwie z dodatkiem cebulki, a potem zawijam w ciasto. To danie zapoczątkowała moja babcia Małgosia. Z kolei moja mama Teresa robi pyszną rybę w galarecie. Wcześniej długo się ją gotuje, więc jej zapach połączony z ziołami również unosi się w kuchni – dodaje.

Dom dziennikarki lada chwila zacznie pachnieć choinką, którą Ania kupuje na kilka dni przed świętami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki