Smaki PRL - Super Express
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pracownica dekorująca torty pralinowe (tzw. torciki wedlowskie), 1956 r.

Pracownica dekorująca torty pralinowe (tzw. torciki wedlowskie), 1956 r.

Pracownica dekorująca torty pralinowe (tzw. torciki wedlowskie), 1956 r.
Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ptasie Mleczko cieszy się powodzeniem niezmiennie od 1936 roku

Ptasie Mleczko cieszy się powodzeniem niezmiennie od 1936 roku

Autor: Shutterstock
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Saturator z wodą gazowaną

Saturator z wodą gazowaną

Saturatory z wodą sodową stały na rogu każdej większej ulicy oraz na dworcach. Można było kupić szklaneczkę czystej wody lub wody z sokiem. Najlepszy był malinowy lub wiśniowy. 

Autor: NAC/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Mleko w proszku w stanie wojennym było na kartki

Mleko w proszku w stanie wojennym było na kartki

Mleko w proszku było niezbędne by w czasie kryzysu lat 80. XX w. przygotować w domu piszingera lub kakaowy blok. Bez matczynej przedsiębiorczości nie rozwinęłyby się kubki smakowe żadnego dziecka. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kobiety sprzedające lody Bambino ze specjalnych skrzynek z lodowymi wkładami

Kobiety sprzedające lody Bambino ze specjalnych skrzynek z lodowymi wkładami

Lody Bambino zaczęły produkować Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie na początku lat 60. XX w., gdy rząd Polski nabył duńskie maszyny do ich wytwarzania.

Autor: NAC/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Blok czekoladowy, był właściwie blokiem kakaowym

Blok czekoladowy, był właściwie blokiem kakaowym

Lepki i słodki blok z masy kakaowej suto  napakowany kruchymi ciasteczkami i orzechami był (i nadal jest) przepyszny

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Galaretka w cukrze

Galaretka w cukrze

Galaretek było zatrzęsienie. Te na wagę z trudem sprzedawczyni odkrajała lepkim od słodyczy nożem. Najlepsze jednak były galaretki w pudełkach. Eksportowym produktem PRL były cytrusowe galaretki z Zakładów Cukierniczych „Pomorzanka”. Peerelowskie dzieciaki oblizywały sobie palce po łokcie, taka to było pyszna słodycz

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Donaldówa

Donaldówa

Guma Donald pachniała słodkim luksusem. Każde opakowanie zawierało, krótki komiks z przygodami Kaczora  Donalda. Dla pokolenia dorastającego w latach 70. XX w. produkt absolutnie kultowy. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Delikatesy w przejściu podziemnym pod Dworcem Centralnym w Warszawie

Delikatesy w przejściu podziemnym pod Dworcem Centralnym w Warszawie

Od progu Delikatesy pachniały świeżo mieloną kawą i blokiem czekoladowym... Można w nich było kupić Ptasie Mleczko, jeśli go akurat rzucili...

Autor: NAC/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Landrynki, przekleństwo dentystów

Landrynki, przekleństwo dentystów

Twarde landrynki cieszyły się wielkim powodzeniem w PRL-u. Każdy kolor to był inny smak. Najmniejszym powodzeniem cieszyły się nieprzezroczyste biała landrynki o smaku migdałów... Dorosłym jednak smakowały. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Torcik wedlowski
Ptasie mleczko
Saturator
Mleko w proszku
Sprzedaż lodów Bambino
Blok kakaowy
Galaretka na wagę
Guma do żucia
Delikatesy
Landrynki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email