Władysław Kosiniak-Kamysz, Stefan Krajewski

Autor: EAST NEWS Władysław Kosiniak-Kamysz, Stefan Krajewski

Koniec epoki?! Kosiniak-Kamysz w opałach! Straci stanowisko? Poseł PSL staje do walki

2021-12-02 13:45

Władysław Kosiniak-Kamysz jest obecnie liderem Polskiego Stronnictwa Ludowego. Ale w najbliższych wyborach nie będzie jedynym, który ubiega się o stanowisko prezesa. Pozycji spróbuje pozbawić go poseł PSL Stefan Krajewski. Będzie jego oficjalnym konkurentem. Ma szanse? Robi się ciekawie.

W sobotę, 4 grudnia, czeka nas kongres Polskiego Stronnictwa Ludowego, podczas którego odbędą się między innymi wybory nowych władz partii. Do tej pory prezesem ugrupowania był Władysław Kosiniak-Kamysz, ale wszystko wskazuje na to, że droga do dalszego piastowania tego stanowiska nie będzie tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Stefan Krajewski, poseł PSL, również będzie bowiem kandydował i spróbuje odebrać stanowisko Kosiniakowi-Kamyszowi. To było do przewidzenia, ponieważ statut partii wymaga, by w wyborach startowało co najmniej dwóch kandydatów. Głosowanie będzie tajne, a wygra ten, kto zdobędzie większość. Kosiniak-Kamysz jest w opałach, ale nieoficjalnie mówi się, że jego reelekcja to formalność. "Przeprowadził Stronnictwo przez bardzo trudny czas. W wielu kwestiach się zgadzamy, mamy takie samo podejście, ale jest parę obszarów, w których mamy inne spojrzenie. Ja chcę to w sobotę przedstawić kongresowi. I to kongres zdecyduje, którą - że tak powiem - opcję wybierze. Dzisiaj nic więcej nie powiem, bo to musi wybrzmieć w sobotę"- zdradził Krajewski w rozmowie z Polską Agencją Prasową.

Kto powinien zostać prezesem PSL?
Express Biedrzyckiej - Marek Sawicki: Kosiniak nie jest na kiwnięcie Tuska. Nie ma mowy o zjednoczeniu opozycji