Jarosław Kaczyński- wywiad

Autor: TOMASZ RADZIK/SUPER EXPRESS Jarosław Kaczyński- wywiad

ODSTRZELENI przez Kaczyńskiego! Kontrowersyjni politycy PiS tracą stanowiska

2019-11-27 4:30

Wydawało się, że ich polityczna pozycja jest niezagrożona, ale jak widać prezes Jarosław Kaczyński (70 l.) potrafi być bezwzględny nawet dla najwierniejszych działaczy. Ze stanowiskami w ostatnim czasie musieli pożegnać się Marek Kuchciński (64 l.), Jarosław Zieliński (59 l.) i Marek Suski (61 l.). - Dopadł ich gniew prezesa – mówi nam jeden z posłów PiS.

Wszyscy współpracują z Jarosławem Kaczyńskim od czasów Porozumienia Centrum. Dostali dobre stanowiska, ale ostatecznie - ze względów wizerunkowych - musieli się z nimi pożegnać.

Marek Kuchciński nie był w stanie wytłumaczyć się z używania rządowych samolotów do prywatnych celów. Mało tego – były marszałek Sejmu nie widział w tym nic zdrożnego i mówił, że „nic się nie stało” - Tego prezes już nie wytrzymał - słyszymy od naszego rozmówcy. - Narada przy Nowogrodzkiej trwała do nocy. Uznano, że Kuchciński za bardzo ciąży partii i nawet część naszych wyborców jest wkurzona – dodaje.

Nie inaczej było z wiceministrem spraw wewnętrznych i administracji. Jarosława Zielińskiego zapamiętamy głównie z tego, że policjanci - zamiast pilnować naszego bezpieczeństwa - musieli wycinać konfetti na jego powitanie. W nowym rozdaniu zabrakło więc dla niego miejsca w MSWiA.

Bardziej tajemniczo rysuje się odejście Marka Suskiego z funkcji szefa gabinetu politycznego premiera. - Nie będę tego komentował. Rozstaliśmy się w zgodzie, jestem na wypowiedzeniu – powiedział „SE” Suski. Nieoficjalnie mówi się o tym, że premier Morawiecki nie był w stanie znieść jego specyficznego sposobu bycia.

Ze względu na to, że teraz Suski i Zieliński podjęli się niżej płatnej pracy, przez trzy miesiące przysługuje im tzw. dodatek wyrównawczy do pensji.