ODSTRZELENI przez Kaczyńskiego! Kontrowersyjni politycy PiS tracą stanowiska

2019-11-27 4:30
Jarosław Kaczyński- wywiad
Autor: TOMASZ RADZIK/SUPER EXPRESS Jarosław Kaczyński- wywiad

Wydawało się, że ich polityczna pozycja jest niezagrożona, ale jak widać prezes Jarosław Kaczyński (70 l.) potrafi być bezwzględny nawet dla najwierniejszych działaczy. Ze stanowiskami w ostatnim czasie musieli pożegnać się Marek Kuchciński (64 l.), Jarosław Zieliński (59 l.) i Marek Suski (61 l.). - Dopadł ich gniew prezesa – mówi nam jeden z posłów PiS.

Wszyscy współpracują z Jarosławem Kaczyńskim od czasów Porozumienia Centrum. Dostali dobre stanowiska, ale ostatecznie - ze względów wizerunkowych - musieli się z nimi pożegnać.

Marek Kuchciński nie był w stanie wytłumaczyć się z używania rządowych samolotów do prywatnych celów. Mało tego – były marszałek Sejmu nie widział w tym nic zdrożnego i mówił, że „nic się nie stało” - Tego prezes już nie wytrzymał - słyszymy od naszego rozmówcy. - Narada przy Nowogrodzkiej trwała do nocy. Uznano, że Kuchciński za bardzo ciąży partii i nawet część naszych wyborców jest wkurzona – dodaje.

Nie inaczej było z wiceministrem spraw wewnętrznych i administracji. Jarosława Zielińskiego zapamiętamy głównie z tego, że policjanci - zamiast pilnować naszego bezpieczeństwa - musieli wycinać konfetti na jego powitanie. W nowym rozdaniu zabrakło więc dla niego miejsca w MSWiA.

Bardziej tajemniczo rysuje się odejście Marka Suskiego z funkcji szefa gabinetu politycznego premiera. - Nie będę tego komentował. Rozstaliśmy się w zgodzie, jestem na wypowiedzeniu – powiedział „SE” Suski. Nieoficjalnie mówi się o tym, że premier Morawiecki nie był w stanie znieść jego specyficznego sposobu bycia.

Ze względu na to, że teraz Suski i Zieliński podjęli się niżej płatnej pracy, przez trzy miesiące przysługuje im tzw. dodatek wyrównawczy do pensji.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE