2019-05-11 21:50
SUPER EXPRESS logo
Autor: "Super Express"

Szanowni Czytelnicy, w ostatnich godzinach pojawia się wiele domysłów na temat tekstu opublikowanego w SE, a dotyczącego rodziny Premiera Mateusza Morawieckiego. W związku z tym czujemy potrzebę wyjaśnienia okoliczności powstania publikacji.

Informację o sytuacji rodzinnej Premiera Mateusza Morawieckiego, które pojawiły się w Super Expressie pochodzą z nieopublikowanej jeszcze książki "Delfin" autorstwa Piotra Gajdzińskiego. Książka dotarła do naszej redakcji przed kilkoma dniami. Na 239 stronie książki pojawiła się informacja o sytuacji rodzinnej Premiera i adopcji dwójki dzieci przez małżeństwo Państwa Morawieckich.

Nasza redakcja szukała potwierdzenia tych informacji. W czasie tego procesu dowiedzieliśmy się, że są one weryfikowane także przez inne redakcje. W związku z tym postanowiliśmy przedstawić okoliczności w sposób, który będzie informował o tej sytuacji rzetelnie, zaprezentuje pełen obraz sytuacji i w żaden sposób nie będzie stygmatyzował adoptowanych dzieci i ich rodziny. Taki jest obowiązek mediów, który odnosi się także do sytuacji osobistej polityków, w tym premiera.

Informacja stała się publiczna po umieszczeniu jej w książce Pana Gajdzińskiego, a czytelnicy SE mają prawo do zapoznania się z nią na łamach gazety.

W związku z zarzutami o publikację wizerunku dzieci, chcemy podkreślić, że zdjęcia dzieci premiera pojawiały się już w takiej formie wielokrotnie, a ich anonimizacja byłaby właśnie formą stygmatyzacji wszystkich dzieci adoptowanych.

Wszelkiego rodzaju inne sugestie wymierzone w wiarygodność i obiektywizm naszej publikacji nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Publikacja materiału była samodzielną decyzją redakcji. Jest nam przykro, że dla niektórych stała się ona pretekstem do ataku na rodzinę Państwa Morawieckich. Ich decyzję o adopcji i stworzeniu dla swoich przysposobionych dzieci kochającej rodziny uważamy za szlachetną i godną podziwu. Wszelkie próby dyskredytowania ich z tego powodu uznajemy za haniebne.

Jeżeli nasza publikacja uraziła Pana premiera lub jego rodzinę to serdecznie przepraszamy i stanowczo oświadczamy, że nie było to naszą intencją.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE