Zespół badawczy pod kierunkiem Northwestern University przeprowadził analizę statystyczną danych ze szpitali i klinik w Chinach, Francji, Niemczech, Włoszech, Iranie, Korei Południowej, Hiszpanii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii (Wielkiej Brytanii) i Stanach Zjednoczonych.
Naukowcy zauważyli, że pacjenci z krajów o wysokim współczynniku umieralności na COVID-19, takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D w porównaniu z pacjentami w krajach, które nie były tak dotkliwie dotknięte.
- Chociaż uważam, że ważne jest, aby ludzie wiedzieli, że niedobór witaminy D może odgrywać rolę w śmiertelności, nie musimy narzucać suplementacji witaminy D wszystkim - powiedział Vadim Backman z Northwestern, który kierował badaniami - Wymaga to dalszych badań i mam nadzieję, że nasza praca pobudzi zainteresowanie tym obszarem. Dane mogą również wyjaśnić mechanizm śmiertelności, który, jeśli zostanie udowodniony, może prowadzić do nowych celów terapeutycznych.
Polecamy: Witamina D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
- Żaden z tych czynników nie wydaje się odgrywać znaczącej roli - powiedział Backman - System opieki zdrowotnej w północnych Włoszech jest jednym z najlepszych na świecie. Różnice w śmiertelności istnieją nawet, jeśli spojrzeć na tę samą grupę wiekową. I chociaż ograniczenia w testowaniu rzeczywiście się różnią, różnice w śmiertelności wciąż istnieją, nawet gdy przyjrzeć się krajom lub populacjom, w których obowiązują podobne wskaźniki testowania. Zamiast tego zauważyliśmy istotną korelację z niedoborem witaminy D - powiedział.
Dlaczego chorzy na Covid-19 umierają?
Analizując publicznie dostępne dane pacjentów z całego świata, Backman i jego zespół odkryli silną korelację między poziomem witaminy D i burzą cytokin - stan hiperzapalny spowodowany nadmiernym układem odpornościowym - a także korelację między niedoborem witaminy D a śmiertelnością. .
- Burza cytokinowa może poważnie uszkodzić płuca i doprowadzić do zespołu ostrej niewydolności oddechowej i śmierci pacjentów - powiedział Daneshkhah - To wydaje się zabijać większość pacjentów z COVID-19, a nie zniszczenie płuc przez samego wirusa. Są to powikłania wynikające z niewłaściwie skierowanego ognia z układu odpornościowego.
Czytaj więcej: Witamina D - właściwości i działanie witaminy D
Właśnie w tym Backman wierzy, że witamina D odgrywa ważną rolę. Witamina D nie tylko wzmacnia nasz wrodzony układ odpornościowy, ale także zapobiega niebezpiecznemu nadaktywności naszego układu odpornościowego. Oznacza to, że zdrowy poziom witaminy D może chronić pacjentów przed poważnymi powikłaniami, w tym zgonem, od COVID-19.
- Nasza analiza pokazuje, że może być tak wysoka, jak zmniejszenie wskaźnika śmiertelności o połowę - powiedział Backman - Nie zapobiegnie to zarażeniu wirusem przez pacjenta, ale może zmniejszyć liczbę powikłań i zapobiec śmierci osób zakażonych.
- Dzieci polegają przede wszystkim na wrodzonym układzie odpornościowym. To może wyjaśniać, dlaczego ich śmiertelność jest niższa - dowiadujemy się.
Warto wiedzieć: Witamina D - źródła pokarmowe. Występowanie witaminy D
Backman zwraca uwagę, że ludzie nie powinni przyjmować nadmiernych dawek witaminy D, co może mieć negatywne skutki uboczne. Powiedział, że badany potrzebuje znacznie więcej badań, aby dowiedzieć się, jak można najskuteczniej wykorzystać witaminę D w celu ochrony przed powikłaniami COVID-19
- Trudno powiedzieć, która dawka jest najbardziej korzystna dla COVID-19 - powiedział Backman - Jest jednak jasne, że niedobór witaminy D jest szkodliwy i można go łatwo rozwiązać za pomocą odpowiedniej suplementacji. Może to być kolejny klucz do ochrony wrażliwych populacji, takich jak Afroamerykanie i pacjenci w podeszłym wieku, którzy mają przewagę witaminy D niedobór.
Porady eksperta